petek, 21 junija, 2024
HomeKronikaDelo zagorskih prostovoljcev je neprecenljivo

Delo zagorskih prostovoljcev je neprecenljivo

V občini Zagorje ob Savi številni prostovoljci skozi vse leto pomagajo občankam in občanom pri najrazličnejših opravilih. Letošnje leto je za vse posebno, saj se zaradi epidemije koronavirusa kažejo najrazličnejše stiske, zato so prostovoljci še toliko bolj dragoceni. Zelo aktivni so bili že v pomladanskem valu epidemije, delo pa aktivno nadaljujejo tudi v jesensko-zimskem valu.

Območno združenje Rdečega križa se je že konec oktobra odzvalo pozivu vodstva UKC Ljubljana, ki je zaradi kadrovske stiske potreboval pomoč. Tako je 8 zagorskih prostovoljcev odšlo na pomoč zdravstvenemu osebju, kjer so do 1. novembra opravili 104 delovne ure. Zaradi potreb v Splošni bolnišnici Trbovlje, so jih 2. novembra premestili v domačo bolnišnico, kjer so do vključno 18. novembra opravili več kot 300 delovnih ur.

Žal je virus vdrl tudi v Dom starejših občanov Polde Eberl – Jamski, kamor je na pomoč osebju 19. novembra odšlo 6 prostovoljcev iz zagorskega Rdečega križa. Od sobote, 21. novembra, po dva prostovoljca skrbita tudi za nadzor pri vstopih na zagorsko tržnico, kar je bila praksa tudi že v prvem valu epidemije.

Na zagorskem Rdečem križu pa niso pozabili niti na prihajajoče praznike. Letos bo obdarovanje potekalo drugače, prilagojeno bo epidemiološkim razmeram, a to ne pomeni, da bodo otroci in starostniki, ki jih običajno obdarijo, ostali brez daril. Tako na sedežu RKS – OZ Zagorje prostovoljka in zaposlena preko JD pripravljata darilca, s katerimi bodo po pošti obdarili 200 otrok in vse starostnike, ki jih letos niso mogli povabiti na srečanja starostnikov. Obe dnevno pripravljata tudi prehrambene pakete, saj na sedežu Rdečega križa v Zagorju dnevno izdajo od 10 do 15 paketov s hrano, 8 do 10 občanom pa hrano ali zdravila dostavljajo tudi na dom.

V povprečju prostovoljci RK Zagorje dnevno opravijo preko 50 prostovoljnih ur, dva zaposlena in predsednica (ki to delo opravlja prostovoljno) vse dni v tednu aktivno sodelujejo v aktivnostih, povezanih s covid-19, saj ob vseh naštetih aktivnostih dnevno po telefonu

občankam in občanom nudijo tudi psihosocialno podporo, jih informirajo in koordinirajo delo prostovoljcev.

GASILCI UREDILI RDEČO CONO

Neprecenljiva je tudi pomoč gasilcev, ki so že poleti v objektu Svetega Jurija na Izlakah uredili zunanjo rdečo cono za primer vdora koronavirusa v DSO Polde Eberl – Jamski, pri tem pa so jim pomagali tudi delavci Komunale Zagorje. Cono so urejali gasilci PGD Zagorje – mesto in PGD Izlake, ki so pred dnevi pomagali tudi pri vzpostavitvi še ene rdeče cone za obolele starostnike. Uredili so jo v 3. nadstropju doma starejših, pri tem urejanju je pomagalo 9 gasilcev, ki so opravili 72 delovnih ur.

Delo je potekalo v sodelovanju s štabom Civilne zaščite Občine Zagorje ob Savi, ki preventivno zaradi možnosti okužb deluje v okrnjeni sestavi. V štabu CZ so aktivirani 3 člani, ki so dežurni 24 ur na dan, ostali so v pripravljenosti, da lahko nadomestijo morebitnega obolelega člana.

POMAGA TUDI VRTEC ZAGORJE

Ob prvih okužbah s koronavirusom v Domu starejših Polde Eberl-Jamski na Izlakah, kjer sicer skrbijo tudi za pomoč na domu in pripravo kosil uporabnikom pomoči na domu, se je takoj odzval Vrtec Zagorje, kjer sedaj skrbijo za pripravo obrokov za uporabnike pomoči na domu. Med tednom običajno skuhajo 35 kosil za uporabnike pomoči na domu, ob koncih tedna pa 16. Poleg tega vrtčevska kuhinja poskrbi tudi za 21 zunanjih uporabnikov, katerim kosila v običajnih razmerah kuha in dostavlja DSO.

Občina Zagorje ob Savi koordinira delo vseh organizacij, ki se trudijo za pomoč v teh težkih razmerah. Zaveda se dragocenosti dela vseh prostovoljcev, ki se jim ob tej priložnosti še enkrat zahvaljuje.

Oglas

Popularno