petek, 21 junija, 2024
HomePredstavljenoGorski kolesarji preizkusili nove proge pod Javorjem

Gorski kolesarji preizkusili nove proge pod Javorjem

V Trbovljah so zaključili prvo fazo realizacije načrta o ureditvi planinskega kolesarjenja in v nedeljo s prvo vožnjo odprli progo na Javorju oziroma Sveti planini. Na pobočju omenjene planine je za uporabo odslej namenjenih pet trailov in sicer Elica, Javor, Poseka, Garaža in Jelovica. V Mountain bike klubu Trbovlje so traile skupaj povezali v relacijo Trbowle trails.

O projektu je ob otvoritvi nekaj besed povzel predsednik Mountain bike kluba Trbovlje Sebastijan Zmrzljak.

Trboveljski klub deluje že 21 let. Dosegli so več uspešnih rezultatov v spustu, enduru in olimpijskem krosu, kjer so člani med drugi osvojili naslove državnih prvakov, nastopali v reprezentanci in osvojili 6 klubskih državnih naslovov. Downhill Javor sicer poteka že od leta 1999. Organizirali so pokalne tekme, državna prvenstva in mednarodne UCI dirke in gostili številne športnike tudi iz tujine, na primer iz Anglije, Nove Zelandije… Tekmovalna trasa pod Javorjem je zapisana v zgodovino slovenskega spusta. Pobočje na tretjem najvišjem zasavskem vrhu ima idealen teren za gorsko kolesarjenje. Gozdovi z blagim naklonom so v neposredni bližini Trbovelj in Zagorja in do njih povzpeti se je moč z obeh strani, kar je še dodatni plus. Po prvih vtisih je proga zadovoljila tudi udeležence, ki so se več krogov premierno popeljali po njej.

Ureditev proge na Sveti planini je podprla tudi Občina Trbovlje.

Društvo je leta 2011 sodelovalo tudi pri projektu urejanja poti na Lošinju in izvedbi projekta Mercedes Benz UCI Mountainbike World Cup Lošinj, ki predstavlja največji projekt katerega koli kluba iz Zasavja do sedaj. Prenos v živo si je preko platforme RED BULL Media House ogledalo več milijonov ljudi, unikatno dirko, ki jo primerjajo s Formulo 1 v Monaku, pa 10.000 gledalcev. Za izvedbo so prejeli številne pohvale in priznanja tako športnikov kot lokalnih skupnosti Lošinj in Trbovlje.

Kolesarji z različnih koncev Slovenije so v nedeljo prišli na ogled in preizkus nove uradne poti  v Zasavju ter na prijateljsko merjenje moči. Na začetku poti, na ovinku pred planinskim domom na Sveti planini, je tudi informativna tabla s skico prog in z vsemi osnovnimi podatki in napotki v slovenščini in angleščini za prijetno in varno vožnjo.

Roman Turnšek

Foto in video: Roman Turnšek

Oglas

Popularno