nedelja, 23 junija, 2024
HomePredstavljenoKako bomo uresničili evropski zeleni dogovor

Kako bomo uresničili evropski zeleni dogovor

V Trbovljah so danes gostili evropsko komisarko za energijo gospo Kadri Simson in državnega sekretarja na Ministrstvu za infrastrukturo, Blaža Košoroka. V Katapultu je namreč potekal javni pogovor z naslovom Kako bomo uresničili evropski zeleni dogovor, dogodka pa so se udeležili tudi župani, podžupani in direktorji občinskih uprav sosednjih občin, izvršni direktor Dewesofta, Andrej Orožen, direktor Regionalne razvojne agencije Jani Medvešek, direktorica Zasavske gospodarske zbornice Tjaša Polc, generalni direktor Steklarne Hrastnik, Petra Časa in ostali cenjeni gosti, ki so se nam pridružili v katapultu ali preko videa.

Evropski zeleni dogovor je strategija, ki temelji na preobrazbi EU v pravično in uspešno družbo s sodobnim, konkurenčnim in zelenim gospodarstvom. Cilj je, da bi do leta 2050 izničili neto izpust toplogrednih plinov in odpravili produkte, ki jih ni mogoče reciklirati. Toda ta preobrazba mora biti pravična in vključujoča za vse državljanke in državljane EU – na prvem mestu morajo biti ljudje, ki so v najbolj ranljivem položaju. V podobnem položaju so bile (in so še vedno) tudi Zasavske občine po opuščanju proizvodnje premoga. In ravno o tem je danes tekla beseda. Kako izročila preteklosti prenesti v prihodnost ter prednostno ustvariti nove pogoje, ki bodo zgradili nove temelje gospodarstva in oblikovali nov gospodarski okvir. Konkretno v Trbovljah to pomeni revitalizacijo rudniških površin za gospodarske namene in izgradnjo green field tovarn po standardu 4.0 tehnologije, kar načrtujemo v prihodnjih letih ter  izgradnja Zasavskega podjetniškega inkubatorja, ki bo luč sveta ugledal v začetku prihodnjega leta.

Za Zasavje je ključnega pomena, da se bodo sredstva Sklada za pravični prehod lahko uporabila za podporo prestrukturiranju premogovnih regij in nadaljnjo uporabo premogovnih območij. Veseli smo, da sta v Sloveniji kot premogovni regiji prepoznani dve regiji, poleg Zasavja tudi Šaleška dolina. A hkrati je potrebno zavedanje, da smo v Zasavju, medtem, ko imajo v Šaleški dolini še delujoč rudnik, v povsem drugačni situaciji, saj so jame že zaprte, in prav zaradi tega so za nas sredstva za prestrukturiranje še toliko bolj pomembna. Ključna so nova delovna mesta, zato tudi upamo, da bodo prvi razpisi objavljeni že v prihodnjem letu.

Prisotne je nagovorila tudi podžupanja Občine Trbovlje, Maja Krajnik, ki je med drugim povedala: »Z dogodkom, kakršen je danes, smo korak bližje učinkom prestrukturiranja sektorjev in zelenemu prehodu v naši regiji. Zato bi se še enkrat želela zahvaliti Evropski komisiji, evropski komisarki, ter s tem povezanimi mehanizmi, ki bodo uresničili skupni cilj. Nenazadnje lahko tovrstne izzive odpravimo le s sodelovanjem na mednarodnem nivoju in naložbami, s katerimi razvijamo strokovno znanje in dobre prakse.«

Tekst in foto: Občina Trbovlje

Oglas

Popularno