petek, 21 junija, 2024
HomeZagorje ob SaviKmalu začetek gradnje primarne trase optičnega omrežja

Kmalu začetek gradnje primarne trase optičnega omrežja

V Sloveniji so številne lokacije, kjer še ni mogoč priklop na širokopasovno omrežje. To velja tudi za občino Zagorje ob Savi, zato se bodo v sklopu projekta RUNE (Rural Network Project), ki ga v Sloveniji izvaja podjetje RUNE Enia d.o.o., prihodnji mesec lotili gradnje primarne trase optičnega omrežja. V praksi to pomeni, da bodo skopali jarke in položili mikrocevi, v katere bodo kasneje vpihnjeni optični kabli, ali pa bodo optične kable speljali po zraku, kjer obstoječa infrastruktura to omogoča. Najprej se bodo dela začela na relaciji Izlake – Kandrše, v roku nekaj mesecev pa še v drugih delih občine. Po zaključenih delih na primarnem delu omrežja bodo začeli na omrežje priključevati gospodinjstva in pravne osebe, ki bodo predhodno naročili optični priključek. Uporabniki omrežja Rune bodo imeli možnost hitrosti prenosa do 10 gigabitov na sekundo, izbira ponudnika pa bo prepuščena izbiri posameznika. Gospodinjstva, ki so uvrščena na seznam izgradnje, so že prejela pošto z obrazcem, s katerim lahko naročijo optični priključek Rune.

Na Občini Zagorje računajo, da bo projekt zaključen še letos. Primarni del trase bo gradilo podjetje Kabelnet, ki ima s tovrstno gradnjo dolgoletne izkušnje. Vrednost naložbe, s katero bodo na območju občine Zagorje zgradili okoli 70 kilometrov širokopasovnega omrežja, je ocenjena na 5 milijonov evrov.

To so zasebna sredstva, ki so zavarovana s poroštvi EU (Sklad CEBF). Lokacije belih lis, ki niso vključene v projekt RUNE, pa naj bi se pokrile s širokopasovnim omrežjem, s podporo nepovratnih sredstev EU in Ministrstva za javno upravo (GOŠO 5, JR je bil objavljen 19. 3. 2021). 

Oglas

Popularno