ponedeljek, 17 junija, 2024
HomeKronikaMatjaž Švagan: Zagorjani smo kleni in ponosni ljudje

Matjaž Švagan: Zagorjani smo kleni in ponosni ljudje

V Zagorju ob Savi so na praznični dan potekale slovesnosti ob 30. obletnici samostojne Slovenije. Osrednja proslava je bila združena z odprtjem prireditvenega prostora Pristan, ki je urejen pod Cesto Borisa Kidriča.

Pred začetkom slovesnosti je župan Matjaž Švagan s člani Rudarskega muzejskega in etnološkega društva Srečno Zagorje pri spomeniku rudarskim rodovom odkril informativno tablo zagorskih rudniških jam. V nadaljevanju so namenu predali prireditveni prostor Pristan, ki so ga sicer z evropskimi sredstvi v Zagorju urejali že pred leti, sedaj pa so ga dokončno uredili in mu vdahnili dušo. Prostor bo namenjen za druženja in prireditve, hkrati pa bo to v prihodnosti tudi izhodiščna točka tudi za turiste, ki si bodo v Zagorju ogledovali ostanke in zanimivosti iz bogate rudarske preteklosti

Perkmandeljc

V sklopu del so obnovili tribune, ki jih je načel zob časa, jih očistili, premazali, osvetlili in dodali lesena sedala. Po steni pod Cesto Borisa Kidriča je nameščen vodni motiv, ki simbolizira toplice, saj je znano, da je na območju zagorskih Toplic že od nekdaj izvir tople vode. Pod vodnim motivom je urejena razgledna ploščad, območje pa varuje jamski škrat Perkmandeljc. Bronasti kip, ki ga je zasnoval Dušan Kastelic, krasi tabla s pesnitvijo Perkmandeljc Nandeta Razborška. Betonsko steno pod Kidričevo cesto so ozelenili z bršljanom, ki simbolizira zvestobo tradiciji.

»Zagorjanke in Zagorjani smo zaradi vseh žena in mož iz naše preteklosti ponosni, kleni ljudje, ki imamo radi našo občino, njene bisere in lepoto. Ponosni smo na naše prednike, ki so tu spodaj pod nami kopali črno zlato in prelivali solze in znoj za lepšo prihodnost svojih potomcev.

Zato tudi danes spoštujemo tradicijo in ohranjamo trdno voljo ter ponos. Morda nas imajo nekateri, ki nas ne poznajo, celo za trmaste in nepopustljive, a ko pridejo v naš kraj in nas spoznajo, se Zagorjanke in Zagorjani za vedno vtisnemo v spomin kot dobri in pošteni ljudje,« je v slavnostnem nagovoru med drugim povedal župan Matjaž Švagan. Ob tem je dodal, da »v Zagorju v tridesetih letih samostojne Slovenije, tako kot naši dedje in pradedje, nismo uklanjali in ponižno sklanjali glav«. »Nobena politika, ne leva in ne desna, ne črna, ne vijolična, ne oranžna, nas ne spravi na kolena in pokori, saj delamo po lastni vesti. Tako, kot je dobro za nas, za vse naše ljudi, za vse naše generacije. Tako bomo delali tudi naprej.

Upam si trditi, da nam dobro uspeva, saj Občina Zagorje ob Savi danes po svoji razvitosti sodi v zgornjo četrtino najbolj razvitih občin v Sloveniji. In upam si napovedati, da bomo plezali še višje in višje,« je poudaril prvi mož Občine Zagorje ob Savi.

Zbrane sta nagovorila tudi Anton Koban, predsednik Rudarskega muzejskega in etnološkega društva Srečno Zagorje, in Božo Majcen, predsednik območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zasavje. Ta je z županom Matjažem Švaganom odkril spominsko obeležje, ki so ga na prireditvenem območju skupaj postavili Občina Zagorje ob Savi, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza slovenskih častnikov.

Obeležje označuje vhod v rudniško skladišče eksploziva, kjer so med osamosvojitveno vojno za Slovenijo skrivali minsko eksplozivna sredstva in strelivo, ki so jih enote Slovenske teritorialne obrambe po blokadi in zavzetju skladišča JLA v Zaloški Gorici pri Celju prepeljale v Zagorje.

V kulturnem programu sta sodelovala skupina Orlek in Pihalni orkester Svea Zagorje.

Prireditev se je nadaljevala v parku dr. Janeza Drnovška, kjer je župan z nekaterimi člani Skupščine občine Zagorje ob Savi med letoma 1990 in 1994 in prisotnimi člani sedanjega sestava Občinskega sveta Zagorje zasadil lipo spomina ob 30-letnici samostojne Slovenije, dogodek pa je popestrila Ženska vokalna skupina Iris.

Dogajanje se je preselilo na mestno ploščad, kjer je zbrane zabaval Ansambel Saše Avsenika.

Oglas

Popularno