petek, 14 junija, 2024
HomePredstavljenoNove možnosti za predelavo slovenske ovčje volne  v podjetju  Soven Selnica ob...

Nove možnosti za predelavo slovenske ovčje volne  v podjetju  Soven Selnica ob Dravi

Kako uporabna  in koristna je naravna ovčja volna v vsakdanjem življenju

V  soboto, 25. NOVEMBRA 2023  je   v proizvodnih prostorih  podjetja SOVEN , na Mariborski  cesti 48 v Selnici ob Dravi potekala informativno- izobraževalna prireditev na  temo uporabnosti  naravne ovčje volne v vsakdanjem življenju  in DAN ODPRTIH VRAT v proizodnih prostorih Soven Selnica ob dravi.

Obiskovalci so se lahko udeležili brezplačnih vodenih ogledov postopkov PREDELAVE VOLNE, kot je  predenje volne, iglanje  volnenih filcev, mikanje volne za ročno filcanje, proizvodnje  naravnih  ležišč , volnene posteljnine in proizvodnjo izolacije za hiše- vse iz naravne ovčje volne.

Kot posebnost , je bila  predstavitev nove, sodobne linije  za IGLANJE VOLNENIH FILCEV, ki se uporabljajo v  naravnih ležiščih,  kot izolacija za hiše, kot dodatek v samooskrbnih in profesionalnih visokih  gredah in na vrtovih,

Ljubitelji  ročnega ustvarjanja in tekstilci,ki  iščejo novo poslovno pot, so se lahko preizkusili v ročnem polstenju – filcanju volne  in  na konkretni  DELAVNICI IZDELALI  VOLNENE  COPATE.

Dogodek  JE  popestrila  TRŽNICA LOKALNIH PRIDELOVALCEV HRANE IN PREDELOVALCEV VOLNE,med kateremi   je bilo mogoče najti  tudi idejo za darilo  za prihajajoče božične in novoletne praznike..

Pomlajena ekipa, na čelu direktorja  podjetja, Žiga SRBLIN, dipl.ing.tekstilne tehnologije, se je srečala tudi z     poslovnimi partnerji  in  trgovci, ki doma in v tujini prodajajo produkte soven, narejene iz volne slovenskih rejcev ovac.

Največji izziv novega vodstva so Bio volnena ležišča, ki so drugačna, naravna, z dolgo življensko dobo in  PRIPOROČJIVA  za alergike in tiste ki imajo  težave s   spanjem.

Posodobljena proizvodnja v podjetju Soven je  torej pomembna tudi za  slovenske rejce ovac, ki  podjetju že  27 let  prodajajo  ostriženo ovčjo volno. V večini rejci že poznajo  možnosti sodelovanja z podjetjem. Volno lahko prodajo po primerljivi  evropski odkupni ceni, zanjo pa dobijo  odlične volnene produkte kot so odeje, nadvložke, vzglavnike, nogavice, prejo, izolacijo za hiše ali filce za vrtove in visoke grede.

Zadnja pridobitev v podjetju  na področju razvoja produktov in posodobitve  proizvodnih strojev kot so   LINIJA ZA IGLANJE VOLNE , ŠIVALNI STROJ  ZA VOLNENE ODEJE , MIKALNIK ZA FILCVOLNO, STROJ ZA VOLNENE KROGLICE , so  zelo dobrodoši za   nadaljne ustvarjalce, šivilje, tapetnike,  čevljarje…Znjimi bo dosežena v prvi vrsti boljša kvaliteta  polproduktov in končnih produktov  in pa večja možnost za  odkup neoprane volne od slovenskih rejcev ovac.

Že sedaj  je v podjetju SOven zelo dobro  organizirano sodelovanje med ustvarjalkami – pletiljami in filcarkami. Nekatere volno oprejo kar same in jo prinesejo le  česati-mikati ali pa  spresti, druge pa svojo umazano,  zamenjajo za željeno mikanko ali prejo. Obstaja pa tudi možnost izdelave filcev za šivanje in volnenih kroglic za polnila.

Seveda pa je uporabnost volnenih  filcev in mikane volne v prvi vrsti  odvisna od kvalitete volne,ki jo podjetje odkupi od rejcev  ovac, šele  nato  od  obdelave na strojih (debeline filca ,trdnosti  iglanja). Prav  zaradi  želje po  odkupu boljše-bolj sortirane  volne, v podjetju razmišlamo tudi o novih možnostih  za sodelovanje z rejci ovac.

Kljub temu,da je odkup  neoprane volne  po Evropi še vedno v večini  po sistemu medsebojne menjave  z volnenimi produkti, pa v podjetju Soven  prav zaradi dviga  kvalitete odkuljene volne,  razmišljajo   da bi  z leti pristopili  k tržnemu odkupu  volne, kar pa bo pomenilo:

  • Da bodo strižci ovac in rejci morali  sprejeti  nove prioritete …ne več hitrost striženja, ampak skrbno rokovanje  z ovco in volno, kot je sprotno odstranjevanje  kratkih in močno  umazanih delov volne, morda tudi suhe trave in pobarvane ( merkacije) dele  volne,
  • Odkup se bo vršil le na sedežu podjetja
  • Da bo  kupnina nakazana na bančni račun rejca, kar je  za večino rejcev nesprejemljivo.

V podjetju smo prepričani ,da za nekaj  rejcev nič od navedenga ne bo težava, žal pa   rejci, ki  volno prodajo podjetju le takrat, ko  nimajo odkupovalca iz svoje soseske,  ob vsaki prodaji volne zmerjajo in kritizirajo  odkupovalca, brez utemeljinih razlogov.

Vse navedeno še ni  v planu za  prihajajoče leto.  V letu 2024 bo  postopek  odkupa še vedno enak, po enakih cenah, z prioriteto  za odkup na sedežu podjetja v Selnici ob Dravi, z blagovno menjavo, le da bo odkupovalec  že  takoj pričel z  usmerjanjem rejcev k bolši sortiranosti  ostrižene volne. Za lojalne in stalne rejce, bo tudi v letu 2024  organiziran  odkup na terenu, po spodnjem terminskem planu. Interesenti naj svojo namero čim prej sporočijo na mail: uprava@soven.si, oziroma najkasneje  do 1.5.2024.

Posočje10.5.2024
Gorenjska17.5.2024
Primorska-Notranjska24.5.2024
Bela Krajina in Ilirsko -bistriško14.6.2024
Celjska regija18.6.2024
  
  
Oglas

Popularno