ponedeljek, 17 junija, 2024
HomeKronikaPomoč Zagorja Severni Makedoniji

Pomoč Zagorja Severni Makedoniji

Predsednik Gasilske zveze Zagorje ob Savi Ivan Potočnik in direktor Direkcije za zaščito in reševanje Republike Severna Makedonija Bekim Maksuti sta včeraj ob prisotnosti župana Občine Zagorje ob Savi Matjaža Švagana, direktorja uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije Darka Buta, poveljnika Gasilske zveze Slovenije Francija Petka in drugih predstavnikov Občine Zagorje ob Savi, Vlade Republike Severne Makedonije ter gasilcev iz zagorske doline, podpisala memorandum o meddržavnem sodelovanju Vlade Republike Severne Makedonije, Občine Zagorje ob Savi, Gasilsko zvezo Zagorje ob Savi in PGD Kotredež.

Sporazum predvideva sodelovanje in medsebojno pomoč med gasilskimi društvi pri nakupu ali dobavi opreme za zaščito in reševanje. V sklopu sodelovanja je v teku prva akcija, saj bodo gasilci PGD Kotredež gasilcem iz Severne Makedonije predvidoma še ta mesec podarili gasilsko vozilo, ki ga zaradi nakupa novega ne potrebujejo več, prav tako bo eno vozilo podarila tudi Gasilska zveza Zagorje ob Savi.

Sicer ne gre za prvo mednarodno sodelovanje zagorskih gasilcev, saj so ti v preteklosti že darovali vozila, ki jih niso potrebovali, kolegom gasilcem iz drugih držav nekdanje Jugoslavije, med njimi v več hrvaških krajev, v Srbijo, Črno goro.

Tovrstna sodelovanja podpira tudi Občina Zagorje ob Savi, ki bo prav te dni tudi sama podarila pobrateni občini Aleksinac reševalno vozilo Zdravstvenega dom Zagorje, ki ga ta ne potrebuje več zaradi nakupa novih. Sicer pa, kot je v kratkem nagovoru omenil župan Matjaž Švagan, Občina Zagorje ob Savi skrbi za opremljenost svojih gasilcev, saj bodo imeli ne le zagorski, ampak tudi okoliški gasilci, prav v naši občini kmalu odlične pogoje za vadbo. V Evroparku bo namreč predvidoma še letos zrasel najsodobnejši gasilski poligon, prihodnje leto pa ga bodo dopolnili še s spremljajočim servisnim objektom. 

Oglas

Popularno