petek, 14 junija, 2024
HomePredstavljenoPoostren nadzor nad vodenjem psov

Poostren nadzor nad vodenjem psov

Začeli so se pomladni dnevi, toplo vreme pa v naravo, na igrišča in igrala ter druge javne površine privabi številne ljudi. Zato Občina Zagorje ob Savi v tem času še posebej prosi vse lastnike psov, da imajo svoje štirinožne prijatelje na povodcih in za njimi skrbno odstranjujejo iztrebke. Prosto gibanje psov na javnih površinah lahko namreč ostalim uporabnikom teh površin povzroča nelagodje ali celo nevarnost, pasji iztrebki pa so nevarni tako za ljudi kot tudi za druge živali. Iztrebki so zato lahko moteči predvsem tam, kjer se igrajo otroci, z njimi pa se lahko preko hrane, ki je slabo očiščena, ali s pitjem vode, ki je bila v stiku s pasjimi iztrebki, okužijo tudi odrasli. Posebej je to nevarno pri uživanju regrata, čemaža in drugih plodov narave. Čiščenje pasjih iztrebkov je zato pomembno ne le zaradi čistoče naše okolice, ampak tudi zaradi zdravja.

Zato bodo danes, 28. marca 2022, redarji Medobčinskega inšpektorata in redarstva Zasavje v okviru svojih pristojnosti začeli s poostrenim nadzorom nad vodenjem psov na javnih površinah v občini Zagorje ob Savi. Poostren nadzor bo trajal do petka, 8. aprila 2022, in bo osredotočen predvsem na mestni park, Evropark in druge večje javne površine.

V 11. členu Odloka o javni snagi čiščenju in urejanju javnih in drugih površin na območju občine Zagorje ob Savi (Uradni list RS, št. 94/11) so navedene prepovedi v zvezi z vodenjem psov (uporaba povodca) in puščanjem iztrebkov, za katere je predpisana globa v višini 100 evrov za fizično osebo, ki za psom ne odstrani iztrebkov.

Tudi Zakon o zaščiti živali (Uradni list RS, št. 38/13 – UPB) v 11. členu določa, da mora skrbnik psa na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Tudi za ta prekršek je predpisana globa 200 evrov za fizično osebo.
Občane zato tako Občina Zagorje ob Savi kot Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje pozivata, da na javnih površinah pse vodijo na povodcih, odstranijo iztrebke ter spoštujejo prepovedi in omejitve pri vodenju v parku.

Oglas

Popularno