ponedeljek, 17 junija, 2024
HomePredstavljenoPredsednica republike v Trbovljah podprla razvoj in družbeno odgovorno delovanje občine

Predsednica republike v Trbovljah podprla razvoj in družbeno odgovorno delovanje občine

Trbovlje, 13. november 2023 – Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je danes obiskala Občino Trbovlje, kjer se je srečala z županom Zoranom Pozničem in predstavniki občinske uprave. Poudarila je pomen prehoda na nove tehnologije ob spoštovanju rudarske tradicije ter podprla prizadevanja občine za razvoj podjetništva in družbeno odgovornih pristopov.

“Pomembno je, da se občina razvija in gradi na temeljih tradicije rudarstva, hkrati pa usmerja pogled v prihodnost s prehodom na sodobne tehnologije in z učinkovito uporabo kohezijskih sredstev za pravični prehod,” je dejala predsednica Pirc Musar. “Občina Trbovlje je dober primer, kako lahko podpora občine podpira podjetniški razvoj ter spodbuja družbeno odgovorna podjetja, ki aktivno sodelujejo z mladimi,« je še poudarila predsednica in opozorila, da mora država občini in regiji omogočiti optimalne pogoje za učinkovito črpanje iz kohezijskega Sklada za pravični prehod, namenjenega premogovnim regijam, ki podpira prehod na podnebno nevtralnost  oz. izvajanje evropskega zelenega dogovora.

Ob obisku se je udeležila tudi okrogle mize na temo etičnih dilem pri uporabi sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije. Poudarek je bil na vplivu umetne inteligence na življenje in zdravje mladostnikov. Na dogodku je sodelovalo 300 dijakov Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, ki so v zanimivi debati izmenjali stališča s predsednico, županom in profesorji.

“Sodobne tehnologije imajo velik vpliv na naša življenja, zato je ključno, da se zavedamo etičnih vidikov njihove uporabe ter ob tem še posebej pazimo, da njena prekomerna oz. nepravilna uporaba ne ogrozi duševnega zdravja mladih,” je poudarila predsednica.

Obiskala je tudi podjetje Dewesoft in podjetniški pospeševalnik Katapult, kjer se je seznanila s tehnološkimi in inovativnimi dosežki ter poudarila pomen podpore sodobnim tehnologijam v različnih družbenih vidikih, vključno s humanizacijo tehnologije in robotike ter povezovanjem kreativne umetnosti, znanosti in gospodarstva.

V duhu mednarodnega dneva prijaznosti, ki ga obeležujemo 13. novembra, je predsednica obiskala tudi Dom upokojencev Franc Salamon Trbovlje. Tam se je srečala s stanovalkami in stanovalci ter skupaj z njimi v duhu medgeneracijskega sodelovanja brala dela Toneta Pavčka.

“Pomembno je, da gradimo okolje, kjer skrbimo za vse generacije, tako mlade kot starejše. Povezovanje med šolami, javnimi zavodi in podjetji je ključno za ustvarjanje trajnostnega in uspešnega skupnostnega razvoja,” je zaključila predsednica Pirc Musar.

Današnji obisk je izkazal pomen sodelovanja med občino, podjetji in izobraževalnimi ustanovami, ki prinaša družbeno odgovorno ter trajnostno prihodnost občine Trbovlje.

Oglas

Popularno