četrtek, 13 junija, 2024
HomeNekategoriziranoPriznanje za vseživljenjsko delo pri vzgoji in razvoju talentov inženirki Alenki Knez

Priznanje za vseživljenjsko delo pri vzgoji in razvoju talentov inženirki Alenki Knez

Alenka Knez je učiteljica z veliko začetnico. Kot strojnica iz inženirske družine od nekdaj razume pomen matematike za mlade, vpliv na razvoj talentov in povezavo s šolskim učenjem. Njena vrednota ‘vse se da’ in sistematičnost dela sta bili opaženi že med 34-letnim delom v Srednji tehniški šoli v Trbovljah. Izkušnje dela v šoli še dandanes, kot upokojena učiteljica, po izobrazbi inženirka strojništva, preliva v delovne zvezke, program Tehniške gimnazije Trbovlje in S.O.S. šolo. Tudi v okolju je prepoznana in je bila večkrat nagrajena za izjemno delo.

Zasnovala S.O.S. šolo za pomoč mladim s težavami pri matematiki

Z vztrajnostjo in zagnanostjo je zasnovala S.O.S. šolo za pomoč mladim s težavami pri matematiki. Njenemu delu pritrjujejo tudi matematični uspehi učencev, definira ga pa zavzemanje za naravoslovje in tehnične poklice. S socialnim čutom za tiste, ki nimajo enakih možnosti in z zavzemanjem za javno šolo in njen razvoj, je Alenka Knez navdih za vse zagnane učitelje, ki v šolah po celi državi zagnano spodbujajo učence, vedoč, da je v njih naš boljši jutri. In da njihovo delo ni spregledano. Je zgled za sodobne didaktične pristope in za prenos znanja na mlade generacije učiteljev.

Alenka Knez je svoje praktične metode poučevanja matematike predstavila tudi v več izobraževalnih oddajah na televiziji ETV HD.

»Znanje je edina naravna avtoriteta«

Pozornost na Alenko Knez sta usmerili mladi inženirki in ravnateljica ter učiteljica trboveljske osnovne šole, ki so jo označile kot navdih in zgled. Navdih z energijo in iskro v očeh, z spodbudo za vse, s katerimi dela. Občudovana je zaradi njene človeške srčnosti. Njena najljubša nagrada je risbica učenke, ki jo je prejela kot zahvalo za v nekaj urah prehojeno pot od ‘grozno-tega-pa-nikoli-ne-bom-razumela’ do ‘saj-to-sploh-ni-težko’. Nenazadnje, izjemna je tudi njena miselnost, ki jo v okolje utirja s stavkom – potencial za slogan in svetilnik širše družbe: »Znanje je edina naravna avtoriteta.«

Izjemen vpliv učiteljev na mlade in razvoj talentov

Priznanje za življenjsko delo na dogodku Inženirka leta 2020, letos prvič podeljuje iniciativa Inženirke in inženirji bomo! (iz katere izhaja izbor inženirka leta), ki navdušuje za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost. Ta svojo pozornost in aktivnosti usmerja na vse, ki pomembno vplivajo na odločitve mladih in razvoj njihovih talentov. Učitelji so pri tem eni od najbolj pomembnih deležnikov. Njihov vpliv na mlade in razvoj talentov je izjemen in ga ne smemo spregledati. Še posebej ne v teh neobičajnih COVID-19 časih, ko iz šolskega okolja prihajajo informacije o padcu motivacije: tako učiteljev kot učencev.

Oglas

Popularno