petek, 21 junija, 2024
HomeKronikaProjekt ZaNaprej prvi mesec zelo uspešen

Projekt ZaNaprej prvi mesec zelo uspešen

V prvem mesecu od zagona projekta ZaNaprej se je v sistem registriralo že 317 uporabnikov, ki si Zagorju ob Savi lahko izposojajo električna kolesa, zabeležili pa so kar 493 najemov. Kot je razvidno iz registra podatkov, jih je skoraj polovica za najem uporabila operacijski sistem Android, sledita IOS in brezstična kartica, manjši delež pa se jih registrira na terminalih. Največ uporabnikov si kolesa izposodi ali jih vrne na postajališču Helfar v parku dr. Janeza Drnovška, sledijo postajališča v Kisovcu, Evroparku, na zagorski železniški postaji in na Izlakah.

Kot poudarja Jakob Smolič z oddelka za gospodarske javne službe Občine Zagorje ob Savi, podatki prvega meseca že nakazujejo trende smeri kolesarjenja, ki pa se bodo verjetno bistveno spremenili po končani gradnji kolesarske steze do Orehovice.

Sicer pa so na Občini Zagorje z rezultati prvega meseca izjemno zadovoljni, saj kažejo, da občani Zagorja dobro sprejemajo in uporabljajo kolesa kljub temu, da trenutne vremenske razmere kolesarjenju niso naklonjene. Razveseljivo je tudi dejstvo, da v sistemu ZaNaprej niso zabeležili poškodb na kolesih ali postajališčih za kolesa, kar pomeni, da občani odgovorno ravnajo s skupno lastnino. Zato se jim iskreno zahvaljujejo in upajo, da bo tako ostalo tudi v prihodnje.

Občina Zagorje ob Savi v prihodnjem letu načrtuje gradnjo dveh novih postajališč, prav tako pa se bodo gradnji pridružila tudi večja podjetja, ki bodo svojim zaposlenim nudila alternativno možnost prevozov na delo in z dela. Dodajmo še, da letna članarina za izposojo koles znaša 20 evrov, prvih 500 uporabnikov pa ima 50-odstotni popust, kar pomeni, da za letno članarino odštejejo 10 evrov. Doslej se je za letno članarino odločilo skoraj 100 občank in občanov.

—————————————

Predhodna novica z dne, 27.9.2021

Projekt ZaNaprej zaživel tudi v praksi

Od danes dalje se lahko uporabniki električnih koles v Zagorju registrirajo v sistemu ZaNaprej in si na petih postavljenih postajah izposojajo e-kolesa. V sistemu je aktivnih 50 električnih koles.

Najsodobnejša postajališča za kolesa so trenutno postavljena in opremljena s kolesi na zagorski železniški postaji, v Evroparku, na postajališču Helfar v parku dr. Janeza Drnovška, na Izlakah pri Krajevni skupnosti in v Kisovcu ob drevoredu pri avtobusni postaji.

Prva uporabnika sta bila na postajališču Helfar danes dopoldne župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in direktor družbe Nomago Marjan Beltram. Podjetje Nomago je bilo na podlagi javnega naročila za vzpostavitev sistema izposoje električnih koles izbrano za postavitev postajališč in dobavo koles.

Kasneje so se s kolesi peljali že tudi nekateri občani, ki so izrazili zadovoljstvo nad pridobitvijo in obljubili, da jo bodo z veseljem uporabljali.

»Občina Zagorje s postavitvijo sistema izposoje električnih koles sledi izboljšanju mobilnosti v naši občini na okolju prijaznejši način, saj računamo, da bodo občani za krajše relacije med krajevnimi skupnostmi raje kot avto izbrali kolo,« je med drugim povedal župan Matjaž Švagan in dodal, da bodo z gradnjo kolesarske steze in nadgradnjo sistema električnih koles v občini pomembno prispevali k zmanjševanju obremenjevanja okolja z izpušnimi plini.

Kolesa si lahko uporabniki izposojajo z naročnino v sistemu ZaNaprej ali brez nje, vsekakor pa letna naročnina prinaša ugodnosti. Ta namreč znaša 20 evrov na leto, uporabnikom pa omogoča, da imajo vsakič, ko si kolo izposodijo, prvih 30 minut brezplačen najem, za naslednje pol ure pa odštejejo en evro. Prvih 500 uporabnikov sistema ZaNaprej bo Občina Zagorje še dodatno nagradila, saj jim bo letno naročnino znižala za polovico, torej na 10 evrov.

Registracija je mogoča preko terminala, spletne strani ZaNaprej, na prodajnem mestu na Avtobusni postaji Zagorje, ali prek mobilne aplikacije Nextbike, ki je na voljo brezplačno v App Store, Google Play in Huawei Gallery. Aktivacija računa je mogoča z uporabo kreditne / debetne kartice, paypal računa, z nakazilom in predplačilom na prodajnem mestu.

Najem koles je mogoč z uporabo mobilne aplikacije Nextbike – preprosto s skeniranjem QR kode na e-kolesu ali z izbiro kolesa iz seznama koles na posamezni postaji. Prav tako je izposoja mogoča z uporabo brezstične uporabniške kartice ali preko terminala.

Uporabniki imajo tudi možnost predhodne 15 minutne rezervacije kolesa preko mobilne aplikacije za uporabo sistema, z uporabo aplikacije Nextbike pa je mogoče tudi začasno parkiranje v času uporabe kolesa.

Kot zanimivost dodajmo, da si z registracijo v sistemu ZaNaprej – Nextbike uporabniki lahko kolesa izposodijo tudi v Žalcu, Celju, Novi Gorici, Zagrebu, Dalmaciji, na Češkem, v Nemčiji, Veliki Britaniji, Švici, Indiji, Savdski Arabiji,… (lokacije si lahko ogledate v aplikaciji).

Vse dodatne informacije so na voljo na spletni strani ZaNaprej: www.zanaprej.si

App Store nextbike: https://apps.apple.com/sl/app/nextbike/id504288371

Google play nextbike: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.nextbike

Huawei galery nextbike https://appgallery.huawei.com/#/app/C102537239

Postopek registracije in aktivacije računa si je mogoče ogledati na povezavah: https://youtu.be/aYVO_MPALl8 (mobilna verzija) ali https://youtu.be/PvgdKyc83I0.

Tekst in foto: Občina Zagorje

Oglas

Popularno