ponedeljek, 17 junija, 2024
HomeHrastnikProstofer išče srčne voznike_ce

Prostofer išče srčne voznike_ce

Občina Hrastnik v letošnjem letu uvaja projekt brezplačnih prevozov za starostnike

Hrastnik se, tako kot marsikatera slovenska občina, razprostira na močno razgibanem terenu, s predeli, ki so precej oddaljeni od mestnega središča. Slednje predstavlja velik izziv starejšim občankam in občanom, saj vpliva na njihovo mobilnost in s tem na dostopnost do nujnih življenjskih potrebščin in storitev (obisk zdravnika, nakup hrane …). Avtobusne mreže so slabo razvejane, uporaba taksi službe pa je za nekatere starostnike žal lahko tudi prevelik finančni zalogaj.

Občina Hrastnik se je zato odločila, da z novim letom pristopi k projektu Prostofer, preko katerega bo starostnikom zagotavljala brezplačne prevoze in na ta način poskušala njihovo stisko vsaj malo olajšati in s tem izboljšati tudi njihova življenja. A potrebujemo tudi vašo pomoč! Za izvajanje projekta iščemo srčne prostovoljce – voznice in voznike, ki bi lahko prijeli za volan našega avtomobila in pomagali pri brezplačnih prevozih. Če imate vozniški izpit, nekaj prostega časa in dobro srce, ne spreglejte našega poziva na dnu prispevka – iščemo namreč prav vas.

Kaj je PROSTOFER?

Prostofer je skovanka iz besed ‘prostovoljni’ in ‘šofer’. Gre za trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč.

Komu je namenjen PROSTOFER?

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd.

Zakaj PROSTOFER?

Brezplačni prostoferski prevozi starejšim omogočajo večjo mobilnost, večjo socialno vključenost, medsebojno povezovanje in pomoč, boljšo kvaliteto življenja v tretjem življenjskem obdobju, možnost, da dlje časa ostanejo doma (čim kasnejši odhod v dom za ostarele). Druženje in občutek koristnosti igrajo pomembno vlogo pri aktivnem staranju.

Kako deluje PROSTOFER?

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo je zagotovljeno s strani občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov. Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delovnik med 8. in 18. uro, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj 3 dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci prevoze opravljajo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

Kdo je lahko PROSTOFER?

Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar pa so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki – svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah … To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje.

Kako postati PROSTOFER?

Projekta Prostofer ni brez prostovoljnih voznikov, zato pozivamo posameznike, društva, organizacije …, da se projektu pridružite in nam pomagate vzpostaviti mrežo voznikov prostovoljcev. Vse voznike in voznice, ki bi želeli postati prostoferji in pomagati našim starostnikom, prosimo, da se nam čim prej javite na številko 03 56 54 366 (Suzana Venko) ali na e-naslov suzana.venko@hrastnik.si.

Oglas

Popularno