nedelja, 23 junija, 2024
HomePredstavljenoPrva tekma za državni pokal Pumpaj Slovenija je bila v nedeljo v...

Prva tekma za državni pokal Pumpaj Slovenija je bila v nedeljo v Zagorju

V nedeljo so zagorski Evropark zavzeli kolesarji vseh generacij. Dogodek je bil namenjen tako že izkušenim, kot tudi začetnikom. V sklopu aktivnosti so bili spoznavanje najmlajših s prvimi kolesarskimi zavoji pod strokovnim vodstvom in tekmovalni del uradnih dirk za državni pokal s spremljevalnim in dobrodelnim programom.

Proga je po zahtevnosti za vse generacije in razrede kolesarjev, poleg s kolesi pa omogoča tudi vožnjo s skiroji, rolkami, rolerji, tudi najmlajšim s poganjalčki. Vsak mora voziti v potrebni opremi, svojemu znanju in starosti prilagojeno. Aktivno je bilo za najmlajše, za katere so pripravili Foksijeve kolesarske izzive in kolesarsko šolo, malce večji in pa starejši vseh generacij pa so se pomerili na pravem tekmovanju. V Zagorju je bil tudi Filip Flisar, ki je Pumptrack ambasador. Po progi se je zapeljal tudi sam in se neuradno pomeril z drugimi tekmovalci.

Zagorski sledijo letos še dirke 28 septembra v Ljubljani, 26 v Škofji Loki in 2 oktobra v Apačah. Praksa tekmovalne sezone, ki traja vse koledarsko leto, je prilagoditi se tudi ostalim disciplinam gorskega in cestnega kolesarstva. Pumptrack je disciplina primerna za vse, povabljeni so tudi tekmovalci BMX, gorsko cestni kolesarji… Na Pumptrack poligonih razvijajo spretnosti, ki pridejo prav vsem in v vseh disciplinah. Zagorski poligon, ki ga na KZS ocenjujejo za odličnega, je eden večjih v Sloveniji. Poligonov v Sloveniji je sicer že preko 50, cilj pa je do leta 2030 doseči številko 212.

Kolesarska zveza še dodatno spodbuja razvoj tovrstne rekreacije, obenem pa tudi dobrodelnost. Z dobrodelnim programom En krog za razvoj spodbujajo lokalna društva in da pripeljejo nekaj nazaj tudi v skupnost. V Zagorju so denimo zbirali sredstva za organizacijo športnega dne. Vsako društvo napoti na usposabljanje tudi enega kandidata, ki bo potem delal naprej v klubu.

Pripravil Roman Turnšek

Slika Roman Turnšek

—————————————

Predhodna novica z dne, 26.8.2021

Zavod za šport Zagorje in Kolesarski klub Zagorska dolina bosta v nedeljo, 29. avgusta 2021, pripravila državni pokal Pumpaj Slovenija, s spremljevalnim in dobrodelnim programom Grbine so fine. Za dobro vzdušje bo skrbel tudi pumptrack ambasador Filip Flisar.

Gre za prvi letošnji dogodek v seriji programa Grbine so fine, z državnim pokalom Pumpaj Slovenija, ki poteka pod okriljem Kolesarske zveze Slovenije (KZS), Pumptrack Slovenija in Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ).

Z dogodki nagovarjajo izkušene kolesarje in začetnike. Ponujajo spoznavanje s prvimi kolesarskimi zavoji najmlajših pod strokovnim vodstvom in tekmovalni del uradnih dirk za državni pokal Pumpaj Slovenija s spremljevalnim in dobrodelnim programom.

Dogajanje bo od 10. do 19. ure potekalo na dveh lokacijah v Zagorju; na parkirišču pred Evroparkom in na pumptrack stezi. Organizatorji zato obiskovalce prosijo, da pridete peš ali s kolesi, če boste prišli z avtomobili, pa lahko parkirate v okolici Evroparka, saj bo parkirišče zasedeno.

Program dogajanja in ostale informacije lahko preberete na spletni strani www.pumptrack.si.

Pumptrack poligoni so v zadnjih letih preplavili Slovenijo. Trenutno jih imamo preko 50, če se bo dosedanji trend izgradnje poligonov nadaljevali, pa jih bomo imeli, po napovedih gibanja Pumptrack Slovenija, do leta 2030 že 212, kolikor je slovenskih občin.

Pozitivne učinke, ki jih prinašajo pumptrack poligoni, želi aktivneje podpreti tudi Kolesarska zveza Slovenije. Skupaj z OKS-ZŠZ menijo, da poligoni vzpodbujajo otroke in mladino h gibanju in s svojo inovativnostjo pomagajo ustvarjati stabilne temelje za nadaljnji razvoj športa tako na vrhunski kot rekreativni ravni. Obe instituciji sta združili moči z gibanjem Pumptrack Slovenija in pripravili projekt Grbine so fine, s katerim želijo prispevati k zagotavljanju temeljnih pogojev za bodoči razvoj kolesarjenja.

»Mreža pumptrack poligonov predstavlja pomembno gonilo kolesarskega udejstvovanja mladih,« je prepričan predsednik Kolesarske zveze Slovenije, Pavel Marđonović.

Grbine so fine

Prvi sestavni element dogodka predstavlja animacijski program Grbine so fine, ki nagovarja naše najmlajše kolesarje in njihove starše. Na voljo bo brezplačna izposoja BMX koles.

Otroci se bodo lahko preizkušali na spretnostnih poligonih ter krepili svoje kolesarsko znanje. Spremljal jih bo lisjak Foksi, maskota OKS-ZŠZ, ki je za vse vztrajne pripravil posebno pozornost. Nekoliko starejši otroci se bodo lahko udeležili Foksijeve male pumptrack kolesarske šole, kjer bodo pod strokovnim vodstvom učiteljev Kolesarske zveze Slovenije spoznali, kako varno uporabljati pumptrack poligon in postati odličen kolesar.

Pumpaj Slovenija

Drugi element dogodka predstavlja tekmovalnost. Na pumptrack poligonu se bodo za točke državnega pokala, ki ga mnogi že poznate pod imenom Pumpaj Slovenija, borili registrirani tekmovalci, v kategoriji open 4fun pa se bodo s časom spopadli tudi rekreativni športniki. Naj zmaga najhitrejši. Tekmovanj Pumpaj Slovenija se vsako leto udeleži preko 100 športnikov na posameznem dogodku in predstavljajo vrhunec prikaza možnosti, ki jih pumptrack poligoni omogočajo.

En krog za razvoj

Organizatorji bodo spodbujali tudi k dobrodelnosti. Z akcijo, ki nosi naziv “En krog za razvoj”, bodo  zbirali sredstva namenjena lokalnemu društvu za uspešno nadaljnje delo in razvoj mladih kolesarjev v  njihovem okolju. Začetniki ali izkušeni kolesarji, ljubitelji ravnih cest ali zavitih prog z grbinami, kliknite na  www.pumptrack.si, se prijavite in gremo pumpat.

Avtor fotografij: Jure Gasparič

Oglas

Popularno