petek, 14 junija, 2024
HomeHrastnikS podpisom pogodbe do čiste vode iz sistema Jepihovec

S podpisom pogodbe do čiste vode iz sistema Jepihovec

Hrastnik, 22. 12. 2021 – Avgusta 2016 je Hrastnik zajelo močno neurje, ki je na zajetjih in objektih v Jepihovcu povzročilo ogromno škodo, posledice pa so vidne še danes, saj je voda ob vsakem večjem neurju oporečna. Občina Hrastnik je zato pristopila k iskanju dolgoročne rešitve, odločila se je za tehnologijo priprave/filtriranja surove vode z ultrafiltracijo. Pogodbo za izvedbo rešitve sta danes podpisala župan Marko Funkl in direktor podjetja Kolektor Sisteh d.o.o. Jernej Hrovat.

V neurju leta 2016 so bila skorajda vsa zajetja, ki so na območju Jepihovca v občinskem upravljanju, močno poškodovana in skaljena. »Vse od neurja so se vseskozi pojavljale  težave glede oskrbe porabnikov pitne vode, ki se oskrbujejo iz sistema Jepihovec. Ustvarili so se podzemni kanali, voda je tako ob vsakem močnejšem nalivu na nekaterih zajetjih oporečna, motna in mikrobiološko onesnažena, zato so ta zajetja pogosto izključena iz sistema,« je o težavi ob današnjem podpisu pogodbe dejal župan Marko Funkl.

Občina Hrastnik je tako skupaj s Komunalo Hrastnik sprejela odločitev, da je v Jepihovcu potrebno izvesti filtriranje surove vode za oskrbo širšega območja Črete, Turja, Gor, Kopitnika, Marnega, Brdc, Uničnega in dela Krištandolske ceste.

Predlog rešitve je tehnologija priprave/filtriranja surove vode z ultrafiltracijo. Gre za napravo z eno enoto UF. Omenjena rešitev z ultrafiltracijo rešuje problem mikroorganizmov in ne potrebuje dezinfekcije. »Gre za resnično veliko pridobitev za zagotavljanje kvalitetne pitne vode v občini Hrastnik,« je še pojasnil župan.  

V postopku javnega naročanja je bil izbran izvajalec Kolektor Sisteh d.o.o., naložba pa presega 200 tisoč evrov. Dela se bodo pričela izvajati v prihodnjem letu.

Oglas

Popularno