nedelja, 23 junija, 2024
HomePredstavljenoSi predstavljate, da bi lahko toploto, proizvedeno s sončnimi žarki, hranili v...

Si predstavljate, da bi lahko toploto, proizvedeno s sončnimi žarki, hranili v rudniških jaških?

Black Demons so skupina mladih raziskovalcev od šestega do devetega razreda Osnovne šole Trbovlje, ki delujejo pod mentorstvom mag. Gregorja Gune. Sodelujejo v mednarodnem tekmovanju First Lego League (FLL), kjer konstruirajo in programirajo robota, prav tako pa se preizkušajo v iskanju in predstavljanju inovativnih idej, ki so jih predstavili tudi trboveljskemu županu Zoranu Pozniču in najožji ekipi.

V januarju so se preko regijskega tekmovanja v Šentjerneju uvrstili v finale, kjer je njihov robot opravil načrtovane misije. Uspešno pa so predstavili tudi svoj projekt Heliostat, kjer so opisali proces kako bi s sončnimi žarki proizvedeno toploto hranili v opuščenih rudniških jaških. S to toploto pa bi v nadaljevanju ogrevali mesto ali proizvajati električno energijo na način, ki bi bil cenovno in okoljsko zelo primeren. Skupina bo svojo idejo in robota ponovno predstavila na finalu FLL, ki bo 18. marca 2023 v prostorih Fakultete za računalništvo. Na finalu bo svoje dosežke predstavilo še 17 šol iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Avstrije. Najboljše ekipe v finalu pa si bodo prislužile vstopnico za nastop na Svetovnem FLL prvenstvu, ki bo aprila v Houstonu, ZDA.

Župan Zoran Poznič je ob prvem obisku ekipe Black Demons na občini vsem idejam z veseljem prisluhnil in bil navdušen nad njihovo inovativnostjo ter zagnanostjo. Obljubil jim je vso podporo in pomoč pri njihovem raziskovanju, za katero so se danes prišli zahvaliti trije predstavniki mladih nadobudnežev. Sprejela sta jih podžupanja Vesna Jesih in podžupan Rok Koprivc, ki je z nastopom mandata prevzel področja gospodarstva, infrastrukture in energetike v naši občini. Podžupan je poudaril pomembnost spodbujanja inovativnosti pri najmlajših, saj to predstavlja pomemben temelj njihovega nadaljnjega izobraževanja. Prav tako pa je pomembno, da občina kot lokalna skupnost podpira ideje, ki spodbujajo samozadostnost našega mesta, še posebej, ko govorimo o alternativnih virih energije in energentih, ki morajo biti v teh negotovih časih prilagojeni in konkurenčni aktualnim razmeram na trgu. Podžupanja je pohvalila njihov prispevek k prepoznavnosti Trbovelj v širšem slovenskem prostoru, skupaj pa držimo pesti, da se bodo mladi nadobudneži s svojimi dobrimi idejami uvrstili na svetovno prvenstvo in v aprilu odpotovali v ZDA.

Oglas

Popularno