četrtek, 13 junija, 2024
HomePredstavljenoSlovesnost ob odprtju prenovljenega odra v KC Delavski dom Zagorje

Slovesnost ob odprtju prenovljenega odra v KC Delavski dom Zagorje

V Kulturnem centru Delavski dom Zagorje so včeraj tudi uradno predali namenu obnovljeno odrsko tehniko in odprli prenovljen oder.

Več kot 700.000 evrov vredno naložbo je v večji meri, okoli 470.000 evrov, sofinanciralo Ministrstvo za kulturo, zato se je včerajšnje slovesnosti med drugimi udeležil tudi minister za kulturo dr. Vasko Simoniti, ki je med drugim povedal: »Ko sem bil tukaj v okviru Vlade RS pred nekaj meseci, smo z županom in nekaj sodelavci v dvorani in na tem odru hodili še po gradbišču. In bilo si je kar težko predstavljati, da bom danes stal pred vami v tako izjemnem ambientu, ki pa na prvi pogled sploh ne pokaže vsega. Ob odru in v zaodrju je mnogo tistega, česar mi ne vidimo in kar bo dalo temu prostoru dodatne dimenzije. Podučili so me, da imate sedaj v tem domu tako odrsko tehniko, kot jo imajo veliki.« In dodal: Mene, kot ministra, veselijo obiski v občinah, kjer vlagajo v kulturo in župani razvoja ne merijo zgolj v metrih in kilometrih asfalta.«

Karmen Cestnik, direktorica KC Delavski dom Zagorje, je zbranim v dvorani povedala, da gre po obsegu in po pomembnosti za doslej največjo investicijsko–vzdrževalno naložbo v zgodovini obstoja te najpomembnejše kulturne ustanove v zagorski občini. »To investicijo smo načrtovali kot nekakšno darilo našemu kulturnemu hramu ob praznovanju njegovega 60. rojstnega dne, a nam je epidemija korona virusa to praznovanje žal preprečila. Ni pa nam vzela darila, saj smo kljub vsemu, ob velikem razumevanju ter pomoči vodstva Občine Zagorje ob Savi in Ministrstva za kulturo lahko lansko jesen pristopili k tej investiciji.

Nad opravljenim delom smo lahko več kot navdušeni. Še posebej nas veseli, da je vsa odrska in scenska tehnika proizvedena v Sloveniji in je plod slovenskega znanja, kakršnega zmorejo v podjetju Maori, ki je bilo izbrano kot izvajalec te naložbe,« je poudarila.

Župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan se je v govoru dotaknil pomembnosti zagorskega hrama kulture in zgodovine njegove gradnje. Kljub trdemu delu so si tudi pred več kot šestimi desetletji večinoma rudarji in tudi ostali prebivalci Zagorja želeli kulture in umetnosti. In prav iz želje, da bi kultura v kraju cvetela in jih osrečevala, je na tem mestu pred nekaj več kot šestimi desetletji zrasel najpomembnejši hram kulture v kraju, je poudaril župan in med drugim dodal: »Danes je ta hram kulture, upam si trditi, opremljen z najbolj sodobno tehniko. A naložbe se nismo lotili zato, da bi se bahali pred drugimi, ampak zato, ker je bila nujno potrebna. Z njo smo ustvarili varne pogoje za najbolj kakovostne predstave, ki si jih obiskovalci te kulturne ustanove zaslužijo.«

Kulturni program so pripravili: skupina Lagard z Urošem Ržišnikom in Težkimi lumpi, Folk idoli, godalna komorna skupina Glasbene šole Zagorje, harmonikarski orkester GŠ Zagorje in Pihalni orkester Svea Zagorje. Scenarij za prireditev je delo Romana Rozine, obiskovalce pa je skozi njo vodila Nataša Burger.

Oglas

Popularno