ponedeljek, 17 junija, 2024
HomePredstavljenoSprehod skozi čas

Sprehod skozi čas

Učenci OŠ Ivana Kavčiča v okviru različnih vsebin spoznavajo naravno in kulturno dediščino kraja. V sklopu različnih projektov, delavnic in natečajev smo odkrivali bogastvo naših krajev in raziskovali izročilo preteklosti. V letošnjem šolskem letu smo združili različne raziskovalne naloge in nekatere druge aktivnosti, ki so nastajale v okviru turističnega podmladka, novinarskega krožka in pri pouku slovenščine ter predstavili zanimivo krožno učno pot, na kateri spoznamo Izlake, njihovo zanimivo preteklost, hkrati pa tudi čudovito naravo, ki nas obdaja.

Raziskovali smo, kakšne so bile Izlake nekoč, kdo so bile osebnosti, ki so krojile razvoj kraja ter kako so si ljudje v preteklosti razlagali naravne pojave in širili ustno izročilo. Ugotovili smo, da naše okolje nudi zatočišče številnim vrstam ptic, ki jih lahko opazujemo. Na vsakem koraku pa srečamo številne dobro ohranjene kozolce toplarje, ki predstavljajo slovensko etnološko dediščino. Sestavili smo tudi kratek kviz, v katerem lahko preizkusite svoje poznavanje kraja Izlake.

Učno pot smo poimenovali SPREHOD SKOZI ČAS, saj menimo, da se v njej stikajo preteklost, prihodnost in sedanjost. Sprehod skozi čas nas namreč spomni na čase, ko so na Izlake prihajali turisti in drugi obiskovalci iz bližnjih in oddaljenih krajev. Prebudi spomin na velike osebnosti, ki so sooblikovale naš kraj in pustile velik pečat. Je opomnik, da živimo v tem trenutku, ki je dragocenejši od spominov. Na poti smo v sozvočju z naravo, v stiku z zgodbami in občutji. Prisluhnemo pticam in drugim živim bitjem, ki bivajo ob nas. Opominja pa nas tudi na to, da smo odgovorni za našo prihodnost in prihodnost zanamcev, zato razmislimo o tem, kakšno popotnico bomo pustili za seboj.

Logotip učne poti, avtorica Bernarda Lavrač

S tovrstnimi projekti želim pri učencih spodbujati navdušenje nad naravo, skrb za lepo okolje, krepiti zavest pripadnosti ter vlivati ponos in samozavest, da živimo v tako lepem in neokrnjenem okolju. Hkrati pa z aktivnostmi spodbujam tudi inovativnost in ustvarjalnost med mladimi.

Vabim, da se tudi vi podate na umirjen sprehod po poteh Izlak. Zanimive in koristne informacije ter potek poti boste našli na spletni povezavi SPREHOD SKOZI ČAS.

Tekst: Lučka Drnovšek

Oglas

Popularno