nedelja, 23 junija, 2024
HomeKronikaTrbovlje imajo novo razglednico, poštno znamko in poštni žig

Trbovlje imajo novo razglednico, poštno znamko in poštni žig

70 let mestnih pravic je pomemben mejnik zgodovine našega mesta. V sodelovanju s Filatelističnim društvom Trbovlje smo zato pripravili novo razglednico mesta, osebno poštno znamko in priložnostni poštni žig.

Minilo je nekaj desetletij, odkar je nastala razglednica izpod rok Trboveljčana. Spomnimo se foto razglednice ateljeja Weiss iz osemdesetih let, risanega komplet razglednic Jožeta Ovnika ter kompleta razglednic, ki jih je založila Občina Trbovlje, fotografije in oblikovanja pa prispeval Matevž Lenarčič. Ob pomembnem jubileju, kot je 70 let mesta, pa je prav, da mesto zopet dobi svojo priložnostno poštno kartico. Šli pa smo še korak dlje. Razglednici smo dodali še poštno znamko, ki je prva znamka po skoraj dvajsetih letih, posvečena mestu Trbovlje. Znamka s podobo centra mesta obeležuje razvoj Trbovelj v preteklih sedmih desetletjih in prikazuje pogled v skupno prihodnost. Ponosni smo, da nam je Pošta Slovenije odobrila izdelavo in uporabo posebnega poštnega žiga, ki ga odobri samo ob posebnih priložnostih in, ki bo kot tak postale uradni del zgodovine našega mesta, zaveden v evidencah Pošte Slovenije in primerno hranjen v njenih arhivih.

Vsi trije omenjeni poštni gradniki se med seboj dopolnjujejo in ujemajo na način, da skupek le-teh predstavlja maksimum karto. To je razglednica, ki ima na svoji slikovni strani nalepljeno poštno znamko in preko nje odtisnjen poštni žig. Mesto Trbovlje je tako dobilo svojo prvo maksimum karto, ki jo bomo premierno predstavili in poklonili občanom oziroma obiskovalcem na osrednji slovesnosti ob prazniku občine Trbovlje, v torek, 31. maja, ob 19. uri v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje.

Kasneje bo razglednico mogoče kupiti tudi v  Delavskem domu Trbovlje, Zavodu za mladino in šport Trbovlje in Knjižnici Toneta Seliškarja Trbovlje.

Oglas

Popularno