nedelja, 23 junija, 2024
HomeHrastnikV Hrastniku odprli prenovljene prostore Turistično informacijskega centra

V Hrastniku odprli prenovljene prostore Turistično informacijskega centra

V soboto, 29. 5. 2021, so v Hrastniku uradno odprli prenovljene prostore Turistično informacijskega centra Hrastnik (TIC Hrastnik), ki že od lanskega leta deluje na novi lokaciji v središču mesta. Trak so slavnostno prerezali Marko Funkl, župan občine Hrastnik, Miha Mirt, direktor Javnega zavoda za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik (KRC Hrastnik) in Ksenija Flegar, v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem na MGRT.

TIC Hrastnik je projekt, katerega je KRC Hrastnik skupaj z Občino Hrastnik in podjetnikom Bojanom Bregarjem pričel izvajati v letu 2018, po uspešnem kandidiranju na javnem pozivu za izbor operacij za uresničevanje ciljev strategije lokalnega razvoja Partnerstva LAS Zasavje 2014-2020.

Sprva so bili prostori TIC-a v hrastniškem muzeju, v lanskem letu pa je sledila selitev prostorov v center Hrastnika – na tržnico. »Po lanski prestavitvi TIC-a na tržnico je letos sledila še temeljita prenova tako prostora kot tudi ponudbe na policah. Ponosen sem na vse vključene v pripravo, saj so opravili čudovito delo, in na dejstvo, da imamo v Hrastniku TIC, ki je primerljiv tovrstni infrastrukturi v turistično razvitih krajih. S tem je narejen še en korak na dolgi poti do prepoznavnosti Hrastnika izven meja Zasavja. V Hrastniku imamo vizijo, kako razviti naš kraj v zelen, kulturen in za obiskovalce zanimiv kraj. Artikli na policah so v večini produkti hrastniških obrtnikov in podjetij, vključili pa smo tudi zasavske izdelke, saj se zavedamo skupne zasavske poti,« je otvoritev z besedami pospremil župan Marko Funkl.

Prostor odslej odseva industrijske, zgodovinske in kulturne korenine kraja. Prostor TIC-a tako simbolizira rudniški rov, lesena notranjost in elementi pa prostor navdajajo s toplino. Poudarek na dediščini je v detajlih, zaradi katerih ima prostor prav poseben čar. Unikatna dela slikarja Jožeta Ovnika, ki krasijo pročelje centra, nas bodo vsak dan opominjala od kod izviramo.

»Investicija prenovljenih prostorov je znašala slabih 14 tisoč evrov. Prepričan sem, da bo TIC postal vezni člen med občankami in občani Hrastnika, turističnimi ponudniki, podjetniki in turisti ter da bo prostor privlačil poglede tako domačinov kot tudi gostov iz sosednjih občin in širše,« je o prenovi dejal direktor KRC-a Miha Mirt.

Razvoj turizma v manjših krajih sicer predstavlja svojevrsten izziv. Ksenija Flegar, v. d. generalne direktorice Direktorata za turizem na MGRT:«V manjših krajih moramo biti toliko bolj kreativni, da lahko turistično ponudbo tudi osmislimo. Vendar pa imamo to srečo, da v Sloveniji ni kraja, ki ne bi imel čudovite narave, tradicije, kulturne dediščine, sploh tako bogate, kot jo imate v Hrastniku. In to je tisto, kar moramo potencialnemu turisti znati in želeti pokazati.«

Turistično informacijski center bo odprt od torka do sobote – ob torkih, sredah in petkih med 8. in 16. uro, ob četrtkih med 10. in 18. ter ob sobotah med 8. in 12. uro. Obiskovalci bodo poleg turističnih informacij lahko kupili izdelke lokalnih ponudnikov, ki so bili do sedaj na voljo na spletni tržnici etrznica.hrastnik.si, ter preko sistema mojekarte.si tudi vstopnice za različne dogodke doma in širše po Sloveniji.

Oglas

Popularno