nedelja, 23 junija, 2024
HomeŠmartno pri LitijiV Litiji se ponovno začenja slikanje žensk v programu DORA

V Litiji se ponovno začenja slikanje žensk v programu DORA

Ta teden se po dveh letih v Litiji začenja ponovno slikanje žensk v programu zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA. Skupno bodo na mamografijo povabili okoli 2.100 žensk med 50. in 69. letom s stalnim prebivališčem v občinah Litija in Šmartno pri Litiji, nekatere med njimi že petič. Tokrat bo nekoliko spremenjena lokacija mobilne enote, in sicer z desne strani Zdravstvenega doma Litija ob vhodu na urgenco. V programu DORA so z dodatnimi zaščitnimi ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa poskrbeli za varno obravnavo, zato ženskam priporočajo, da se udeležijo presejalne mamografije, s katero lahko raka dojk odkrijejo na začetni stopnji, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno.

Mobilna enota programa DORA je v Litiji vsaki dve leti, prvič je bila leta 2012, nato še 2014, 2016 in 2018. Nazadnje pred dvema letoma so med oktobrom 2018 in januarjem 2019 slikali 77 % vseh povabljenih žensk oz. 1.622 žensk med 50. in 69. letom iz občin Litija in Šmartno pri Litiji. Od vseh slikanih so jih 37 zaradi vidnih sprememb na mamografskih slikah dojk napotili na dodatne obravnave na Onkološki inštitut Ljubljana, pri manj kot 10 ženskah so odkrili raka dojk. Visoka udeležba kaže na dobro osveščenost žensk iz omenjenih občin in na njihove dobre dosedanje izkušnje s programom DORA.

V programu DORA z mamografijo odkrivajo majhne, še netipne rake dojk, ko je zdravljenje lahko zelo uspešno, kakovost življenja bolnic pa večja. Letno odkrijejo raka dojk pri več kot 600 ženskah, večinoma na začetni stopnji in omejenega na dojko. Udeležba žensk v programu je pogoj za uspešnost programa; če se vabilu na mamografski pregled odzove vsaj 70 % žensk, lahko v Sloveniji dolgoročno zmanjšamo umrljivost žensk zaradi raka dojk do 30%, kar je ključni cilj programa. 

Analiza, ki jo je za obdobje od leta 2012 do leta 2016 pripravil Register raka Republike Slovenije, je pokazala, da je velika večina (99,6 %) žensk, ki so jim odkrili raka na dojki v programu DORA, preživela pet let po diagnosticiranju bolezni, kar pomeni, da so raka premagale. Če raka odkrijejo zgodaj, je dobro ozdravljiv, zdravljenje manj obsežno in kakovost življenja boljša. Zato je pomembno, da se tudi v času epidemije novega koronavirusa ženske odzovejo na vabilo programa DORA.

Sodelavci programa DORA ženskam priporočajo udeležbo v programu zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA. Za več informacij lahko ženske pišejo na dora@onko-i.si ali pokličejo na brezplačni telefon 080 27 28 vsak delavnik med 9. in 12. uro ali obiščejo spletno mesto https://dora.onko-i.si/ 

Oglas

Popularno