četrtek, 13 junija, 2024
HomePredstavljenoV Zagorju podelili najvišja odličja s področja kulture

V Zagorju podelili najvišja odličja s področja kulture

V Kulturnem centru Delavski dom Zagorje je bila sinoči slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku, ki je bila tudi tokrat posvečena vsem ustvarjalcem in ljubiteljem kulture. V občini Zagorje ob Savi delujejo številni kulturni ustvarjalci, tako skupine kot posamezniki, ki tudi v širšem slovenskem prostoru puščajo svoj pečat, kar ne ostaja neopaženo.

Kar štirje zagorski kulturniki so v zadnjem obdobju prejeli najvišja slovenska odličja: Roman Rozina je lani za svoj roman Sto let slepote prejel nagrado kresnik za najboljši roman preteklega leta, Matevž Luzar je na festivalu slovenskega filma za Orkester prejel vesno za najboljši celovečerni film, Vlado Poredoš je prejel nagrado Franeta Milčinskega Ježka za sledenje njegovi žlahtni tradiciji, med prejemniki letošnje nagrade Prešernovega sklada pa sta že omenjeni filmski ustvarjalec Matevž Luzar in slikar Nikolaj Beer, ki bo nagrado prejel za cikel razstav v Celju, Izoli in Kranju.

Slovesna akademija je bila tako sinoči posvečena njim, v prvi vrsti pa seveda letošnjim dobitnikom priznanja in plaket dr. Slavka Gruma, ki jih v Zagorju ob Savi že od leta 1975 podeljujemo posameznikom in skupinam, ki se profesionalno ali ljubiteljsko ukvarjajo s kulturo.

Zbrane je nagovorila predsednica sveta najstarejše slikarske kolonije v tem delu Evrope, Slikarske kolonije Izlake-Zagorje, Eleonora Kramar, za glasbeno popestritev so poskrbeli Gregor Ravnik in člani skupine Gedore, dobitnikom pa je najvišja priznanja Občine Zagorje ob Savi s področja kulture izročil podžupan Mitja Adamlje.

Dobitniki plaket dr. Slavka Gruma:

Matic Kuder je začel igrati klarinet pri sedmih letih, njegov prvi učitelj pa je bil Peter Kuder. Šolanje je nadaljeval na ljubljanskih Konservatoriju za glasbo in balet ter Akademiji za glasbo. Študij je zaključil s študentsko Prešernovo nagrado. Na graški univerzi za glasbo je zatem končal magistrski študij pri Geraldu Pachingerju. Sledila je uspešna avdicija, kot prvi klarinetist je pet let igral v Simfoničnem orkestru iz Nürnberga. Za zdaj zadnjo karierno stopnico pa je prestopil na avdiciji Berlinskih filharmonikov, saj je po uspešni predstavitvi postal član enega najznamenitejših orkestrov na svetu. Pod vodstvom vrhunskih dirigentov je nastopal v najznamenitejših evropskih dvoranah, z Berlinskimi filharmoniki pa se bo njegova bleščeča kariera nedvomno samo še nadaljevala.

Plaketo je prejel za vrhunskost in izjemne dosežke na področju klasične glasbe.

Milena in Dean Holc sta leta 1989 ustanovila zasebno glasbeno šolo za otroke in odrasle, kjer še vedno poučujeta kitaro in sintetizator. Leto kasneje je Dejan z njuno glasbeno skupino Snoopy izdal kaseto z avtorskimi skladbami, Milena pa je leta 2000 izdala knjigo za otroke z uglasbenimi pravljicami Mične gospodične. Sledila je izdaja zgoščenke Škratek Mema, za katero je Milena napisala glasbo in besedila, Dean pa je pesmi odpel. Milena je vzpostavila tudi spletno mesto z več kot sto svojimi otroškimi pesmimi. V novejšem času je izšla še knjiga z uglasbenimi pesmicami Zaigraj, zapoj in se zabavaj ter zgoščenka Pismo Božičku in deset zimskih pesmic. Dean ob tem ustvarja tudi na področju zabavne glasbe.

Plaketo sta prejela za več kot tridesetletno uspešno delo na področju glasbe, predvsem pri vzgoji otrok.

Matevž Luzar je že ob zaključku študija režije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo pokazal svojo nadarjenost, saj se je z diplomskim delom Vučko uvrsti med finaliste nagrade oskar za najboljši študentski film. Pred desetimi leti je posnel svoj prvi celovečerni film Srečen za umret, za katerega je na festivalu slovenskega filma prejel vesno za scenarij in nagrado občinstva. Nadaljnji korak je naredil z zadnjim filmom Orkester, za katerega pravi da je poklon njegovemu domačemu kraju, avtorju pa je prinesel več nagrad. V Zagorju si bomo film zapomnili tudi zaradi uspešne igralske kombinacije, saj so se domači naturščiki pod Luzarjevim vodstvom odlično ujeli s profesionalnimi igralci od drugod.

Matevž Luzar je leta 2014 že prejel priznanje dr. Slavka Gruma, tokrat pa je za dosežke na filmskem področju in promocijo Zagorja prejel plaketo dr. Slavka Gruma.

Dobitniki priznanja dr. Slavka Gruma

Priznanje dr. Slavka Gruma je za uspešno prvo desetletje delovanja prejel Mešani pevski zbor Izpod Svete gore. Zbor je bil ustanovljen marca 2013, slabo leto kasneje se je vključil v Kulturno društvo Mlinše. Zbor od začetka vodi Peter Razpotnik. Skupina je izjemno dejavna in beleži po deset in več nastopov letno. V domačem kraju nastopajo na različnih proslavah in prireditvah, vključujejo se v delo drugih sekcij, redno pojejo v združenem zasavskem pevskem zboru in samostojno na nekaterih drugih dogodkih v občini, udeležujejo se območnih pevskih revij, kjer se jim je nazadnje uspelo uvrstiti na regionalno tekmovanje. Povezani so z več pevskimi zbori ter drugimi društvi in sodelujejo na različnih humanitarnih prireditvah.

Oglas

Popularno