nedelja, 23 junija, 2024
HomeKronikaVzpostavljamo brezplačne in udobne prevoze za starejše občane

Vzpostavljamo brezplačne in udobne prevoze za starejše občane

Z veseljem sporočamo, da bo projekt Prostofer v Trbovljah zaživel že v tem tednu. Prostofer, ki omogoča večjo mobilnost starejših, je za uporabnike brezplačen in povsem enostaven za uporabo. Že z današnjim dnem bodo lahko uporabniki rezervirali svoj prevoz in ga nato koristili od 20. decembra dalje.

Prostovoljci, ki bodo sodelovali pri projektu Prostofer, so imeli v ta namen tudi izobraževanje, na katerem so pridobili vse informacije, ki jih bodo pri opravljanju tega poslanstva potrebovali. Na testni vožnji so se spoznali z električnim vozilom, ki ga bodo uporabljali pri prevozih ter se podučili o delovanju klicnega centra, na katerega bodo klicali občani, ki bodo potrebovali prevoz. Zbrane prostovoljce je pozdravila županja Jasna Gabrič, se jim zahvalila za njihovo delo, trud in požrtvovalnost ter jim predala ključ Prostoferja. Prav tako sta prostovoljce nagovorila tudi direktor Zavoda Zlata Mreža, Miha Bogataj in predstavnica Agencije za varnost v cestnem prometu, Dragica Sternad Pražnikar.

Veselimo se, da bomo z vzpostavitvijo sistema brezplačnih prevozov pomagali starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke ter slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. S tem jim bomo omogočili lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih središč itn.

Projekt Prostofer sicer ni prvi projekt Občine Trbovlje za pomoč pri prevozu starejših, ki živijo izven centra mesta, saj je zadnja leta ravno v ta namen delovala linija avtobusnega prevoza Terezn’čan. Vendar pa je obdobje, zaznamovano z epidemijo, delno onemogočilo izvedbo avtobusnih prevozov, zato smo iskali dolgoročno rešitev, ki bi bila primernejša in prilagojena razmeram, ki so postale del našega vsakdana. Prostofer, ki bo nadomestil linijo Terezn’čana ne bo zgolj finančno ugodnejši, saj bo uporaba za občane brezplačna, ampak tudi enostavnejši za koriščenje, saj občani ne bodo vezani na avtobusna postajališča, ampak jih bo Prostofer prišel iskat domov in jih peljal na dogovorjeno lokacijo.

Kako bo Prostofer deloval?

Uporabniki bodo lahko svoj prevoz rezervirali od danes, 13. decembra 2021 dalje. Od ponedeljka, 20. decembra dalje pa se bodo prevozi dejansko začeli izvajati. V praksi to pomeni, da lahko občani že danes pokličejo na številko in si rezervirajo prevoz, ki pa bo izveden od 20. decembra dalje.

Sicer pa bo sistem deloval na način, da bo uporabnik moral prevoz rezervirati vsaj tri dni pred izvedbo storitve in sicer s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 10 10 (vsak delovnik med 8. in 18. uro). V komunikacijskem centru si bodo zapisali njegove podatke in lokacijo prevoza ter uporabniku sporočili oz. potrdili termin. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam. Ob tem želimo poudariti, da imajo v primeru zasedenih kapacitet, prednost osebe, ki potrebujejo prevoz do zdravnika, za obisk uradnih institucij in šele nato tisti, ki grejo npr. po nakupih in drugih opravkih.

Z uvedbo brezplačnih prevozov za starejše v sklopu projekta Prostofer želi Občina Trbovlje izboljšati mobilnost, povečati varnost v cestnem prometu in socialno vključenost starejših na splošno. Zavedamo se, da se potrebe po skrbi za starejše vsak dan povečujejo, zato želimo k reševanju mobilnosti starejših občanov pristopiti na celovit način in projekt Prostofer nam to omogoča. Ob tej priložnosti pa se želimo zahvaliti Območnemu združenju Rdečega Križa Trbovlje, Društvu prijateljev mladine Trbovlje, Združenju šoferjev in avtomehanikov Trbovlje in vsem prostovoljcem, ki so se bili pripravljeni vključiti v projekt.

Tekst in foto: Občina Trbovlje

Oglas

Popularno