četrtek, 13 junija, 2024
HomePredstavljenoZaključni dogodek evropskega projekta Inspiracija

Zaključni dogodek evropskega projekta Inspiracija

Včeraj je v Zasavskem muzeju Trbovlje potekal zaključni dogodek evropskega projekta, ki ga je  Občina Trbovlje izvajala v sklopu evropskega programa Interreg Slovenija – Hrvaška. Občina Trbovlje je bila namreč tista zasavska občina, ki je bila uspešna na evropskem razpisu za čezmejno sodelovanje Interreg Slovenija – Hrvaška. Tako že od avgusta 2018 vodi projekt Revitalizacija mest industrijske dediščine za preboj kulturnega turizma v Trbovljah, Slovenski Bistrici, Labinu in na Reki, ki je Trboveljčanom bolj znan pod imenom Inspiracija.

Namen projekta je bil oživitev industrijske dediščine, priprava tematskih dogodkov in doživetij ter vzpostavitev privlačnih točk, da bo naše mesto postalo prijaznejše za prebivalce in obiskovalce.

Turistične atrakcije kot rezultat projekta Inspiracija

V času izvajanja projekta so se v Trbovljah organizirali Bienale industrijske umetnosti, kulinarični festival »Iz trbouskiga špajza«, urejena je bila info točka v Parku kulture, v Delavskem domu Trbovlje je bila vzpostavljena soba pobega »Pobeg iz rudnika«, pripravljena so bila tudi zanimiva doživetja industrijske kulture.

Na zaključnem dogodku, ki je bil prilagojen trenutnim razmeram, sta bili med drugim prisotni županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič in Željka Kitič iz Službe vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko, skrbnica pogodbe za izvedbo projekta Inspiracija. Poleg ostalih partnerjev, ki se zaradi trenutnih ukrepov in omejitev niso mogli v živo udeležiti dogodka, pa je bil prisoten tudi Ivan Novak, član glasbene skupine Laibach. Trenutno namreč v ZMT poteka razstava skupine Laibach, v počastitev 40 let delovanja skupine. V sklopu omenjene razstave pa je potekal tudi včerajšnji zaključni dogodek.

Županja Občine Trbovlje jasna Gabrič je dejala, da je zelo vesela, da je bila Občina Trbovlje tista občina, ki je bila prva v Zasavju uspešna na evropskem razpisu Interreg Slovenija – Hrvaška. Izpostavila je, da so aktivnosti in rezultati, ki so nastali v sklopu Inspiracije pomembno vodilo za razvoj turizma v Trbovljah, ki ima zaradi svoje zgodovine izjemno velik potencial. Ob tem se je tudi zahvalila vsem sodelujočim, ki so prispevali, da se je projekt, ne glede na zadnje leto, uspešno izpeljal do konca.

Na dogodku so bili predstavljeni tudi izdelki, ki so nastali med projektom. Tako so si obiskovalci lahko ogledali promocijske brošure s pripravljenimi turističnimi programi, slikanico o popotovanju rudarskega škrata skozi industrijska messta in še druge zanimivosti, ki so nastale v sklopu projekta.

Oglas

Popularno