petek, 21 junija, 2024
HomePredstavljenoŽalne slovesnosti v občini Zagorje ob Savi

Žalne slovesnosti v občini Zagorje ob Savi

V občini Zagorje ob Savi so v četrtek, 26. oktobra 2023, v organizaciji Združenja borcev za vrednote NOB Zagorje in Občine Zagorje ob Savi potekale spominske slovesnosti pred 1. novembrom, dnevom spomina na mrtve. Že dopoldne so slovesnosti pripravili v Orehovici in na Mlinšah, popoldne pa sta bili že tradicionalni slovesnosti na Lokah in na zagorskem pokopališču.

Za kulturni program so v Orehovici poskrbeli učenci OŠ Ivana Kavčiča Izlake, na Mlinšah pa učenci Podružnične šole Ivana Kavčiča Izlake.

Pri spomenikih umrlim v času narodnoosvobodilnega boja sta župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Iztok Ule položila cvetje in prižgala sveče, prav tako so se jim s cvetjem in svečami poklonili predstavniki Območnega združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo Zasavje, Policijskega veteranskega društva Sever Zasavje in Občinskega združenja slovenskih častnikov Zagorje.

Na slovesnosti na Lokah je pri spomeniku 106 žrtvam, ki so padli za svobodo v narodnoosvobodilnem boju, zbrane nagovoril častni predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Zagorje Miloš Prosenc. »Mir in svoboda sta najvišji vrednoti, za kateri si je potrebno neprestano prizadevati v tem vse bolj zmedenem, krivičnem in konfliktnem svetu,« je povedal med drugim in dodal, da je nesporno zgodovinsko dejstvo, da je bil narodnoosvobodilni boj veličastno dejanje, partizanski borci in borke pa so osvobajali našo domovino. Obsodil je vsakršne poskuse spreminjanja zgodovinskih dejstev, kjer »lahko slišimo celo žalitve, da so se borili za napačne cilje in so povzročali samo žrtve.«

V kulturnem delu so že tradicionalno nastopili pevci Rudarskega pevskega zbora Loški glas, Pihalni orkester Svea Zagorje in učenci Osnovne šole Toneta Okrogarja.

Na pokopališču v Zagorju, pri spomeniku talcem, je zbrane nagovoril župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan. Med drugim je poudaril: »Kdo ve, kaj bi si naši predniki mislili o današnjem času. Še posebej vsi tisti, ki so žrtvovali svoja življenja za našo svobodo, za identiteto našega naroda. Za to, da se nikoli ne bi ponovil čas, ko se bo človek moral z orožjem boriti za svoj dom, za svoj košček zemlje. Za svoj jezik in za svojo kulturo. Žal spet živimo v času, ko okoli nas vznikajo nove vojne. Živimo v času prepirov, nestrpnosti, razkorakov med družbami.

To ni ta svet, ki so ga naši predniki želeli zgraditi za nas. Zato se moramo zavedati, da vsakršna nestrpnost do drugače mislečih, pa naj bo to nestrpnost do drugega naroda ali pa zgolj do soseda, ni prava pot. Prava pot je le ena – medsebojno spoštovanje in razumevanje.«

Žalostinke je tudi na pokopališču zaigral Pihalni orkester Svea Zagorje, pevci Rudarskega pevskega zbora Loški glas so zapeli nekaj pesmi, z recitacijo pa sta nastopila učenka in učenec OŠ Toneta Okrogarja.

Župan Matjaž Švagan, državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved ter predstavniki veteranskih organizacij so ob koncu slovesnosti obiskali še grob dr. Janeza Drnovška, se poklonili spominu nanj in prižgali sveče.

Oglas

Popularno