nedelja, 23 junija, 2024
HomeHrastnikZasavc leta 2022

Zasavc leta 2022

Prireditev Zasavc leta je v sredo, 22. februarja, gostovala v Hrastniku. Na njej so počastili izjemne Zasavke in Zasavce. Akademija Zasavc leta je podelila priznanja tudi za koronska leta. Za leto 2019 je prejel priznanje Tomaž Berginc, za leto 2020 Jože Kotar, za leto 2021 so naziv pripeli Primožu Rogliču, Zasavc leta 2022 pa je postal Vlado Poredoš.

Na prireditvi je bilo veliko imenitnega. Zbrane sta pozdravila predsednik UO Akademije Zasavc leta Vinko Žagar in župan Hrastnika Marko Funkl. Sledile so podelitve priznanj za tista leta, ko prireditve zaradi kovida nismo mogli postaviti na oder. Podeljevalca sta bila predsednik UO Akademije Zasavc leta Vinko Žagar in direktor Zavoda Savus Marko Planinc. Tomaž Berginc je v pogovoru povedal, da se v Zasavju dobro počuti in poudaril eno izmed značilnosti ljudi iz teh koncev – predanost. Jože Kotar pa je omenil, da se je v mladosti odločal med matematiko in glasbo in je vesel, da glasba vsebuje tudi veliko matematike. Primož Roglič je na pripravah v tujini, Akademija ga je razglasila za Zasavca leta 2021, saj je tisto leto osvojil zlato olimpijsko medaljo v Tokiu.

V kulturnem programu so nastopili člani Mešanega pevskega zbora Prosavus pod vodstvom umetniškega vodje Aljaža Bastiča. Predstavili so se z odličnim programom in petjem, med drugim so zapeli tri pesmi Tineta Beca na verze ene najboljših slovenskih liričnih pesnic, ki je korenine pognala v Zasavju, Vide Taufer. Med obiskovalci, ki so jim toplo zaploskali so bili med drugim vsi trije zasavski župani Marko Funkl, Zoran Poznič in Matjaž Švagan in poslanca Teodor Uranič in Gašper Ovnik.

Nominiranci za Zasavca leta 2022 so bili Nermin Bajramović, Marjetka Bizjak, Darko Jorgić in Vlado Poredoš. Ob nominaciji so se z njimi pogovarjale novinarke uredništva časopisa Savus Mateja Leskovšek, Sabina Lokar in Tatjana Polanc Kolander. Nermin Bajramović je povedal, da učitelj in učenec ne moreta biti prijatelja, ker prijatelj ne podeljuje enic, je pa lahko učitelj vzornik. Marjetka Bizjak je ob koncu pogovora poudarila, da je v Zasavju ogromno Zasavk in Zasavcev leta, ki vsak dan skrbijo za presežke v svojem življenju. Mama Darka Jorgića, ki je na tekmovanju Top 16 v Švici, Smilja Jorgić je čustveno predstavila, kako doma navijajo za Darka in ga pocrkljajo, ko pride v svoj Hrastnik. Vlado Poredoš pa je dvorano nasmejal s svojimi prigodami Prekmurca v Zasavju.

Zasavci leta so se pridružili dosedanjim Zasavcem leta dr. Juretu Knezu in Andreju Orožnu (2013), Andreju Božiču (2014), Simonu Tanšku (2015), Gašperju Ovniku (2016), Dušanu Kastelicu (2017) in dr. Maši Jazbec (2018), ki so se z izjemo službeno zadržanega Kastelica vsi udeležili prireditve.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila dr. Maša Jazbec, Zasavka leta 2018, ki je na svoj način pripravila zanimiv pogled na sodobno Zasavje in upravičeno ponosno zaključila, da smo Zasavke in Zasavci zakon. Njen govor je začinila še z nagovorom robotke Eve, ki je med drugim povedala, da bi bila nominirana za Zasavko leta, vendar še ni kategorije robotk.

Dr. Maša Jazbec je skupaj z Vinkom Žagarjem na koncu prireditve razglasila Zasavca leta 2022. Člani Akadmije Zasavc leta so se odločili, da to postane glasbenik, dobitnik Ježkove nagrade v letu 2022, Vlado Poredoš.

Program je povezovala Karmen Cestnik. Po prireditvi so se udeleženci zadržali še v prijetnem klepetu in dokazali, da zna Zasavje živeti skupaj in ceniti svojo uspešnost.

Prireditev Zasavc leta 2022 so podprli: Občina Hrastnik, Občina Trbovlje, Občina Zagorje, ETI Izlake, Dewesoft Trbovlje, Hilman Zagorje, Chipolo Trbovlje, InterCal Zagorje, Je@Gr Zagorje, Spekter Trbovlje, Cvetličarna Joli Dol pri Hrastniku in KRC Hrastnik.

Oglas

Popularno