četrtek, 13 junija, 2024
HomePredstavljenoZasavska proslava ob dnevu Rudolfa Maistra

Zasavska proslava ob dnevu Rudolfa Maistra

V hladnem večeru novembra 2022 smo zbrani Zasavci s pesmijo pričeli spominsko-kulturni dogodek ob slovenskem državnem prazniku-dnevu Rudolfa Maistra. Z glasbo in izbranimi besedami smo se poklonili vojaku, pesniku, slikarju, bibliofilu, zavednemu in pogumnemu Slovencu. Zasavski dogodek je potekal v obnovljenih prostorih vile Medee v Zagorju, glavni organizator pa je bilo Društvo generala Maistra za Zasavje.

Pozdravni nagovor predsednice ZDGM, mag. Lučke Lazarev Šerbec

Uvodnim govorom predsednika Društva generala Maistra za Zasavje Radigoja Pergerja, župana občine Zagorje Matjaža Švagana, predsednice Zveze društev general Maister Lučke Lazarev Šerbec je sledil izobraževalno-razvedrilni kulturni program, v katerem so lahko uživali vsi prisotni.

Rudolf Maister je bil dolgo skoraj prezrta slovenska zgodovinska osebnost. Na prireditvi nismo sodili zakaj je bilo tako, z izvajanjem njegovih del in del drugih avtorjev pa smo se posvetili praznovanju državnega praznika in s tem izkazali spoštovanje Rudolfa Maistra, njegovih borcev, njegovih somišljenikov, borcev z orožjem in peresom, znanjem in odločno narodno zavestjo.

Med in po prvi svetovni vojni so se Slovenci borili za svobodo, za svojo, slovansko državo, med in po drugi svetovni vojni so se borili proti zunanjim okupatorjem in za celovito družbeno preobrazbo. Med in po vojni za osamosvojitev Republike Slovenije  so se Slovenci borili za svojo državno samostojnost, enakopravnost med evropskimi, svetovnimi državami. Upamo, da svetovna pokoronska kriza vrednot posameznika in družbe, strankarsko-politična razhajanja in težnje neoliberalizma ne bodo zlomile duha slovenstva. Upamo, da Slovenci znamo, zmoremo in želimo braniti dosežke Rudolfa Maistra in drugih narodno zavednih, junaških posameznikov in skupin, ki so nam s svojo vizijo, odločnostjo, močjo izborili to, kar imamo danes: mir, blaginjo, spoštovanje človekovih pravic, demokracijo.

Na dogodku so nastopili pevski zbor Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje z zborovodjo Nenadom Petrovićem, pevci Loškega glasu z zborovodjo Luko Groboljškom, godalni orkester Glasbene šole Zagorje in njihov vodja Klemen Benko ter učenci zasavskih osnovnih šol pod mentorstvom Mojce Lazar Doberlet.

Motivirani nastopajoči, napolnjena dvorana nove zagorske glasbene šole, spodbudne besede govorcev, glasba, medijska podpora televizije ETV so nam naredili topel večer, ki se ga bomo z veseljem spominjali.

Zapisala: mag. Mojca Lazar Doberlet, DGMZ

Foto: arhiv DGMZ

Oglas

Popularno