četrtek, 13 junija, 2024
HomeMoravčeŽupan dr. Milan Balažic ob 80. obletnici ponovno odkril spominsko ploščo ustanovitvi...

Župan dr. Milan Balažic ob 80. obletnici ponovno odkril spominsko ploščo ustanovitvi Osvobodilne fronte za Moravško dolino

Danes, 11. oktobra 2022, je župan Občine Moravče dr. Milan Balažic skupaj s svetovalcem za vrednote narodno-osvobodilnega boja in zveze borcev tov. Stanislavom Ravnikarjem ob 80. obletnici ponovno odkrila spominsko ploščo, ki obeležuje ustanovitev Osvobodilne fronte (OF) za Moravško dolino. Ta je bila ustanovljena 7. februarja 1942, spominska plošča pa je bila leta 1975 postavljena na Armonijevi hiši (pri Šnajdarju) v Zg. Tuštanju, kjer se je odvil ustanovni sestanek. Ker se je ta hiša podrla, je bila spominska plošča zadnje desetletje spravljena v kletnih prostorih bivšega predsednika moravške Zveze borcev tov. Kvedra.

Župan je sprožil akcijo za ponovno postavitev spominske plošče za ta pomemben zgodovinski dogodek. Izvorno je ploščo postavila takratna občina Domžale, zato je zdaj njena lastnica naslednica – občina Moravče. Ker se na neobstoječo hišo spominske plošče ni dalo več postaviti nazaj, se je občinsko vodstvo odločilo, da jo postavi v predprostor Kulturnega doma, kjer že stojita dve spominski plošči, povezani s časom narodno-osvobodilnega boja. Oba govorca sta v svojem nastopu poudarila, da so te vrednote še danes aktualne in povezujejo vse ljudi ne glede na politično pripadnost. Ponovnega odkritja spominske plošče OF se je udeležil tudi praporščak Zveze borcev Marjan Križman, trio Pavleta Puhana pa je zapel nekaj partizanskih in domoljubnih  pesmi.

Oglas

Popularno