ponedeljek, 15 julija, 2024
HomeHrastnik2. pohod po Poti Srečno iz Laškega do Zagorja ob Savi

2. pohod po Poti Srečno iz Laškega do Zagorja ob Savi

Dodatne informacije o 2. Pohodu po Poti Srečno:

Kdaj: 14. 10. 2023 7.30 – 14. 10. 2023 17.00

Kje: Start na prostoru pred Železniško postajo v Laškem (zraven mestne kolesarnice)

Občine Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi vabijo vse ljubitelje pohodništva in adrenalinske navdušence na drugi pohod po tematsko-turistični poti POT SREČNO iz Laškega do Zagorja ob Savi.

Tematsko-turistična pohodna pot »Pot SREČNO« povezuje občine Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi in je pot žive zgodovine, postlane s predanostjo in trdoživostjo naših prednikov. Rudarska zapuščina, ki združuje, označuje in oblikuje kraje, skozi katere je speljana 29,7 km dolga pot, je ustvarjala njihovo identiteto in razvoj. Ime poti simbolično predstavlja značilen rudarski pozdrav »SREČNO«, ki je v vseh štirih občinah živ še danes. Večji del poti vodi skozi naravo, kjer lahko občudujemo razgibano hribovito območje s premogom v svojih nedrjih, ki je za vedno povezalo prebivalce teh krajev. Pot bogatijo tudi številni ohranjeni objekti in eksponati tehnične dediščine.

Po celotni Poti SREČNO od Laškega, skozi Hrastnik in Trbovlje do Zagorja se bomo podali s knapovsko trdoživostjo, dobro kondicijo in močno voljo. Kot rečeno, pot je skupaj dolga 29,7 km, od tega 7,7 km na območju občine Laško, 9,3 km na območju občine Hrastnik, 7,8 km na območju občine Trbovlje in 4,9 km na območju občine Zagorje ob Savi.

Če se vam celotna trasa poti zdi prevelik zalogaj, se nam lahko na pohodu pridružite tudi v vsaki od občin in prehodite le en del. Pohodniki se lahko pohodu pridružijo tudi v vsaki od občin in prehodijo le del poti:
– V Hrastniku pri Mlakarjevi hiši (od 11.00),
– V Trbovljah pri Gostišču Pr’psih (pod kipom Prometeja) od 13.00
– V Zagorju na meji z občino Trbovlje (Potoška vas) od 14.00
oz. počakajo glavnino pohodnikov, ki je startala zjutraj v Laškem.

Predvidena trasa pohoda:
– 7.30 start pohoda v Laškem (ŽP Laško),
– med 9.00 in 9.30 prihod na mejo Laško–Hrastnik (na Breznem),
– med 12.00 in 12.30 prihod na mejo Hrastnik–Trbovlje (na Ojstrem),
– med 14.00 in 14.30 prihod na mejo Trbovlje–Zagorje (Potoška vas),
– med 15.30 in 16.30 prihod v Zagorje ob Savi (zagorski Pristan s Perkmandeljcem).
– 17.30 avtobusni prevoz pohodnikov na relaciji Zagorje ob Savi–Trbovlje–Hrastnik–Laško.

Startnina: 10,00 EUR (v ceni: Kartonček žigov tematsko-turistične poti Pot Srečno, pogostitev ob poti, topel obrok ob koncu prireditve, avtobusni prevoz na relaciji Zagorje ob Savi–Laško)

Vsi udeleženci bodo na startu prejeli Kartonček žigov tematsko-turistične poti Pot Srečno, deležni bodo pogostitve ob poti, topel obrok na cilju v Zagorju ob Savi, ob koncu pohoda pa bo organiziran avtobusni prevoz na relaciji Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Dol pri Hrastniku, Rimske Toplice in Laško. Avtobus bo izpred parkirnega prostora Spar v Zagorju odpeljal ob 17.30.

Na prizorišču zaključka pohoda v zagorskem Pristanu bo za pijačo organizirana tudi ponudba lokalnega gostinca, za kar pa poskrbi vsak sam.

Zaradi lažje organizacije pohoda prosimo, da se na pohod prijavite na eni od lokalnih točk in sicer najkasneje do petka, 13. 10. 2023.

Lokalne točke predprijav in informacij:

Prihod na izhodišče pohoda v Laškem priporočeno z vlakom, odhod vlaka iz Zagorja 06.35, Trbovelj  06.40, Hrastnika 06.45, Celja 6,25.

Vozni red vlakov je dostopen na spletu: https://potniski.sz.si/


Predhodna novica z dne, 3.10.2023

Občine Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi vabimo vse ljubitelje pohodništva in adrenalinske navdušence, na drugi pohod po tematsko-turistični poti »POT SREČNO« iz Laškega do Zagorja ob Savi, ki bo 14. oktobra 2023. Po celotni Poti SREČNO od Laškega, skozi Hrastnik in Trbovlje do Zagorja se bomo podali s knapovsko trdoživostjo, dobro kondicijo in močno voljo, zato bo pohod v vsakem vremenu.

Štart skoraj 30 km dolge poti bo ob 7.30 pred železniško postajo v Laškem (zraven mestne kolesarnice), vmesni štarti pa med 9.00 in 9.30  v Hrastniku na Breznem in med 12.00 in 12.30 v Trbovljah na Ojstrem. Pohodnike bodo na poti spremljali lokalni vodnik, na več točkah pa jih bodo pričakali domačini z lokalno kulinariko in rudarskim pozdravom SREČNO. Pohod se bo zaključil v Zagorju ob Savi v Pristanu, kjer bo pohodnike pričakal topel obrok in po potrebi tudi avtobus za povratni prevoz na relaciji Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Dol pri Hrastniku, Rimske Toplice in Laško, ki bo izpred parkirnega prostora Spar v Zagorju odpeljal ob 17.30.

Vse udeležence vabimo, da se na pohod predhodno prijavijo in sicer najkasneje do petka, 13. oktobra. Predhodno pa je na lokalnih turističnih točkah mogoče poravnati tudi štartnino v višini 10 eur, v katero so vključeni kartonček žigov tematsko-turistične poti Pot Srečno, pogostitev ob poti, topel obrok ob koncu prireditve, avtobusni prevoz na relaciji Zagorje ob Savi – Laško.

Zaradi lažje organizacije pohoda prosimo, da se na pohod prijavite in sicer najkasneje do petka, 13. 10. 2023. Na pohod se lahko prijavite na eni od lokalnih točk:

• TIC Laško, tic@stik-lasko.si, (03) 733 89 50 in 051 305 466;

• TIC Hrastnik, tic@visithrastnik.si, 030 479 240;

• Občina Zagorje ob Savi, Luka Tori, luka.tori@zagorje.si, (03) 56 55 713;

• Občina Trbovlje, Zvezdana Lamovšek, zvezdana.lamovsek@trbovlje.si, (03) 56 34 788 (predplačilo štartnine med delavniki, od 9. do 12. ure, od 4. do 13. oktobra v Turističnem društvu Trbovlje).

Tematsko-turistična pohodna pot Pot SREČNO povezuje občine Laško, Hrastnik, Trbovlje in Zagorje ob Savi in je pot žive zgodovine, postlane s predanostjo in trdoživostjo naših prednikov. Rudarska zapuščina, ki združuje, označuje in oblikuje kraje skozi katere je speljana 29,7 km dolga pot, je ustvarjala njihovo identiteto in razvoj. Ime poti simbolično predstavlja značilen rudarski pozdrav »SREČNO«, ki je v vseh štirih občinah živ še danes. Večji del poti vodi skozi naravo, kjer lahko občudujemo razgibano hribovito območje s premogom v svojih nedrjih, ki je za vedno povezalo prebivalce teh krajev. Pot bogatijo tudi številni ohranjeni objekti in eksponati tehnične dediščine.

Podatke o poti, zemljevid poti in časovnico pohoda objavljamo spodaj. Pojdimo skupaj po Poti SREČNO!

Prejšnja objava
Naslednja objava
Oglas

Popularno