ponedeljek, 15 julija, 2024
HomePredstavljeno33. regijski otroški parlament

33. regijski otroški parlament

V sejni dvorani Občine Trbovlje je včeraj potekal 33. regijski otroški parlament na temo Duševno zdravje otrok in mladih v organizaciji Društva prijateljev mladine Trbovlje. Sodelovali so mladi parlamentarci občin Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi, Litija in Šmartno pri Litiji. 

Mlade parlamentarce sta v imenu vseh zasavskih županov pozdravila župan Občine Trbovlje Zoran Poznič in podžupanja Vesna Jesih. 

V razpravi sta poleg mentorjev in spremljevalcev, sodelovali tudi predstavnici Zdravstvenega doma Trbovlje, Centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov.

Sprejeli so sledeče sklepe:

  1. Opažajo, da je duševno zdravje še vedno tabu tema. O duševnem zdravju bi bilo potrebno več govoriti, pomembno je, da bi bili ti pogovori v družbi bolje sprejeti in mladim približana možnost strokovne pomoči. 
  2. Na duševno zdravje vpliva skupek okolja, družbe, družinskega ozadja, socialna omrežja in tudi zaskrbljenost zaradi prihodnosti, zato je velikega pomena zdravo okolje, družinska podpora, motivacija in medsebojna pomoč.
  3. Pomembno je, da se trudimo živeti realno življenje, najdemo moč za rešitev stisk in soočanja s stresom v sebi, si skupaj pomagamo skozi stisko in ob sebi najdemo osebo, ki je zaupanja vredna in nam bo vedno znala prisluhniti. 
  4. Z dobro samopodobo, močno samozavestjo in veliko pogovora,bomo lažje reševali težave in realizirali rešitve. 
  5. Mladi potrebujejo pozornost, razumevanje, podporo in seznanitev z vsemi možnostmi, ki jim bodo olajšala stisko, s katero se soočajo. 

Na nacionalnem otroškem parlamentu, ki bo 11. aprila 2023 v Državnem zboru v Ljubljani, bo zasavsko regijo zastopalo pet predstavnikov in sicer Ela Brina Sikili (Trbovlje), Iva Pavlica (Zagorje ob Savi), Emma Vidic (Hrastnik), Zoja Rokavec in Sergej Novak (Litija in Šmartno pri Litiji).

Oglas

Popularno