torek, 16 julija, 2024
HomeLitijaBožično dogajanje v Litiji

Božično dogajanje v Litiji

Rudnik Sitarjevec Litija je ena izmed največjih turističnih atrakcij ne le v občini Litija ampak, po letošnjem glasovanju Zasavcev, tudi celotnega Zasavja. Znamenit je predvsem zaradi pestrosti in barvitosti svojih mineralov. Številni med njimi se tudi bleščijo, kar jim daje poseben čar, ki zlasti v prazničnem času vabi k ogledu. Zato obisk rudnika vsako leto raste, povečuje se tudi število gostov iz tujine.

Od leta 2017, ko je bil rudnik odprt za turistične namene,  v njem pripravljamo prav posebne –MINERALNE JASLICE. Različni domači ustvarjalci božično zgodbo umestijo v dvorano Izvoznega rova rudnika in pri tem uporabijo kuliso materialov, ki jih ponuja rudnik. Članice in člani društva Litijski likovni atelje LILA so božični zgodbi dodali tudi podobe dela rudarjev in letos prvič tudi manj poznanega, a prav tako težaškega, dela delavk pri separaciji rude.

Od leta 2018 dalje pred rudnikom izvajamo žive jaslice – gledališko-glasbeno uprizoritev božične zgodbe. Z željo po unikatnosti tudi tega dela praznične ponudbe je skupina domačih avtorjev v letošnjem letu razvila čisto poseben dogodek ANIMIRANE PEŠČENE JASLICE. Slikarka Irena Režek bo božično zgodbo ob živi pripovedi (Maja Morela – radijska voditeljica) risala na svetilno ploščo v tehniki animacije s peskom. Slika se bo v živo projecirala na projekcijsko platno. Med posameznimi prizori se bo z božičnimi skladbami v dogajanje vklaplja odlična Ženska vokalna skupina Lipa. Vse skupaj pa bo spremljala avtorska glasba Anžeta Grma in Gašperja Šinkovca (Kulturni center Litija), ki bosta poskrbela za celotno produkcijo dogodka. Dogodek na ploščadi pred rudnikom bo prav gotovo paša za oči in dušo za vse generacije, tako kot naravna lepota rudnika.

Številni obiskovalci od blizu in daleč se vsako leto vračajo na ogled praznične ponudbe Rudnika Sitarjevec Litija. Letos si bodo lahko ogledali:

  • Animirane peščene jaslice: brezplačen ogled v torek, 26.12. ob 17.00 na ploščadi pred rudnikom,
  • Mineralne jaslice – od torka, 26. do sobote, 30.12. med 16.00 in 19.00,
  • za celoten ogled Rudnika Sitarjevec Litija je potrebna predhodna najava na info@visitlitija.si.

Vabimo vas tudi na brezplačna koncerta v dvorani Izvoznega rova Rudnika Sitarjevec Litija:

  • PIPALKAR – Anže Kristan in Luka Vizlar, četrtek, 28.12. ob 18.00 in 19.00,
  • Moški pevski zbor Polšnik, petek, 29.12. ob 18.00 in 19.00.

Dogodke Čarobne Litije, katerih sestavni del  je tudi ponudba rudnika Sitarjevec Litija, organiziramo ZKMŠ Litija, Občina Litija in Razvojni center Srca Slovenije.

Obisk vseh dogodkov Čarobne Litije je brezplačen.

Več informacij o dogodkih in obisku Rudnika Sitarjevec Litija na:

  • kclitija.si
  • rudniksitarjevec.si
Oglas

Popularno