torek, 16 julija, 2024
HomePredstavljenoDobre misli v zeliščnem vrtu tete Johance v Europarku

Dobre misli v zeliščnem vrtu tete Johance v Europarku

Sobotno vroče popoldne je obiskovalce privabilo tudi v zagorski Evropark. Natančneje na vrt tete Johance, kjer je Društvo za zdravilne rastline Zasavje za otroke pripravilo druženje Dobre misli tete Johance. Najmlajši, pa tudi odrasli, ki so jih pripeljali, so ustvarjali v otroških delavnicah izdelave mandal, poslikav lesa in kamenja, učenja matematike brez papirja in svinčnika, poskusili srečo na srečelovu in spoznali novo knjigo za otroke Flance tete Johance. So pa tudi zaigrali in zaplesali.

Društvo za zdravilne rastline ima sicer vsako leto dobrodelno prireditev, kjer predstavijo glavni društveni projekt v letu. Tokrat so rdeča nit prireditve dobre misli. Gre za rastlinsko skupino, v katero sodi več rastlin, na društvu pa so jo poimenovali leto dobre misli. Predvsem so poudarek dali origanu. Kot pravi predsednica društva Cvetka Drnovšek, takšna odločitev zato, ker v času, v kakršnem živimo in ob vseh posledicah, ki jih situacija prinaša, potrebujemo predvsem dobre in pozitivne misli. V zadnjem času so na vsakem koraku le ali večinoma slabe stvari in takšna spodbuda še kako pride prav. Dobra misel je tudi nagradni natečaj, ki so ga naslovili na osnovne šole in vrtce.

Tudi letošnja 13. prireditev je dobrodelna. Lani je izjemoma bilo brez zaključne prireditve v vrtu ali v Delavskem domu, so pa vseeno imeli natečaj in so nagrade otrokom v vrtce in šole odnesli. Letos so prireditev načrtovali aprila, a so čakali zaradi razmer in na izid njihove nove knjige Flance tete Johance. Knjiga je sicer že tretja, ki so jo izdali, namenjena je predvsem otrokom v vrtcih in prvih treh razredih osnovne šole.

Rdeča nit delovanja društva v letošnjem letu se vidi tudi na samem vrtu. Malce drugače so ga okrasili, pobarvali stole, izdelali nekaj novih živalskih figur, od učencev osnovne šole Ivana Skvarče so dobili novo maskoto, ki so jo šolarji poimenovali Cvetka. Na društvu so zelo veseli, da njihov vrt v Evroparku obišče veliko ljudi, skozi vse mesece, ko je v rasti in cvetju. Vrt je tudi edini tovrstni v Zasavju. Obiskovalci se udeležujejo delavnic ali pa se preprosto ustavijo med sprehodom. Poleg z domačo zagorsko sodelujejo tudi z občinami Trbovlje, Hrastnik, Zidani Most in Litija. Letos je bil sicer odziv malce slabši v primerjavi s prejšnjimi leti, so pa zato izdelki nadvse lepi in so prava paša za oči. Poleg šol in vrtcev društvo obiskuje tudi domove starejših in ranljive skupine, ravno so zaključili obisk v Varstveno delovnem centru v Zagorju. Najmlajše na vrtu privabijo zgodbe, vonji in okusi užitnih rastlin. Starostniki najraje sodelujejo pri pripravah različnih jedi iz rastlin, ranljive skupine pa najbolj zanimajo rastline, ki jih je moč uporabiti v prehrani, katere, kje, kdaj in kako jih nabirati ter za kaj vse so uporabne. Vsaj sedemkrat, osemkrat na leto organizirajo tudi predavanja v zagorski knjižnici o zdravilnih rastlinah in zdravem življenju.

Pri delu jim izjemno pomaga Občina Zagorje, tudi Trbovlje in Hrastnik, se pa prijavijo tudi na razpise. Prireditev je tudi letos obiskal tudi župan Matjaž Švagan v duhu zdravega in aktivnega življenja, saj je v vrt prikolesaril, po koncu obiska pa se odpravil naprej na turo.

Tekst in foto: Roman Turnšek

Oglas

Popularno