nedelja, 14 julija, 2024
HomePredstavljenoDružina, jezik, domovina-regijska proslava ob državnem prazniku

Družina, jezik, domovina-regijska proslava ob državnem prazniku

Ob koncu novembra 2023 je v Zagorju potekala regijska, zasavska proslava ob državnem prazniku-dnevu Rudolfa Maistra. Organizator proslave je bilo Društvo generala Maistra za Zasavje. Dan po državnem prazniku so se na odru Glasbene šole Zagorje zvrstili  nastopajoči iz treh zasavskih občin, povezani medgeneracijsko, meddruštveno in medobčinsko. Koordinatorica dogodka je bila Mojca Lazar Doberlet.

S prireditvijo, ki je imela naslov Družina, jezik, domovina, smo se dotaknili Maistrovih vrednot, ki smo jih postavili v sedanji koncept nemirnega sveta. O pomenu primarne družine, maternega jezika in domovine so razmišljali učenci OŠ Trbovlje, OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, OŠ Toneta Okrogarja Zagorje, OŠ NHR Hrastnik in dijakinja GESŠ Trbovlje.

Slavnostna prireditev, ki sta jo povezovala osnovnošolec Tian in gimnazijec Maj, se je pričela s slovensko himno, društveno himno in pozdravnima nagovoroma predsednika zasavskega društva, Radigoja Pergerja, ter predsednice Zveze društev general Maister, mag. Lučke Lazarev Šerbec.

V kulturnem programu so se prepletale literarne in glasbene vsebine. Svoja razmišljanja o naslovnih temah so predstavili Kiara in Eva iz Trbovelj ter Lovro iz Hrastnika. Izbrane slovenske pesmi, tudi pesem Jezik, zagorskega pesnika Vlada Garantinija, so prebrali Vasja, Lovro in Blaž iz Trbovelj ter Tinkara iz Zagorja. Zapeli so pevci mladinskega pevskega zbora OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, pevskega zbora GESŠ Trbovlje, pevci moškega pevskega zbora Loški glas in Rihard Majcen. Program so zaokrožile trboveljske mažorete in trio FLIP iz zagorske glasbene šole.

Leto 2024 je Vlada RS razglasila za Maistrovo leto. Člani Društva generala Maistra za Zasavje vam  predlagamo, da v prihajajočem letu obiščete Maistrovo rojstno hišo v Kamniku, da si ogledate katero od mnogih razstav o Maistru in njegovih borcih za severno mejo, morda se sprehodite po Maistrovi poti, obiščete Zavrh, Maistrovo sobo v Univerzitetni knjižnici Maribor…. Najbolj pa bomo veseli, če se nam pridružite na regijski proslavi, ki bo novembra 2024 v Trbovljah.

Pripravil:
Radigoj Perger, predsednik DGMZ
Foto:  arhiv DGMZ
November 2023                                                                                                               

Oglas

Popularno