nedelja, 14 julija, 2024
HomeHrastnikHrastnik obiskal Yuriy Yatskiv iz Ukrajine in hrastniški obisk mesta Drogobič

Hrastnik obiskal Yuriy Yatskiv iz Ukrajine in hrastniški obisk mesta Drogobič

Pred začetkom vojne v Ukrajini je bilo v okviru evropskega programa »ULEAD with Europe« in pod okriljem projekta »Mostovi zaupanja – trajnostno sodelovanje med občinami« vzpostavljeno partnerstvo med ukrajinskimi in slovenskimi občinami. Partnerstvo se nadaljuje tudi v teh težkih časih, med drugim smo v Hrastniku spomladi organizirali zbiranje pomoči za prebivalce mesta Drogobič, s katerim je občina v okviru projekta povezana. Ob dostavi pomoči je mesto Drogobič aprila obiskal tudi župan Marko Funkl.

Naše sodelovanje pa se je v tem mesecu le še okrepilo. V prvi polovici septembra je tako v okviru omenjenega ULEAD programa potekal tudi projekt delovne prakse za ukrajinske občinske uradnike, h kateremu je pristopila tudi naša občina. Iz mesta Drogobič je v Hrastnik prišel Yuriy Yatskiv, ki je pri nas ostal dobra dva tedna in v tem času dodobra spoznal naše mesto ter način delovanja občinske uprave, njene pristojnosti in način financiranja ter projekte, sofinancirane s strani Slovenije in EU. Predvsem pa je pri obisku šlo za izmenjavo dobrih praks, ki se lahko implementirajo tako v slovenskih kot v ukrajinskih občinah. Z obiskom so se naši temelji, na katerih gradimo naše prijateljstvo in partnerstvo, le še poglobili in so dobra popotnica za nadaljnje sodelovanje.

In do tega je prišlo že kmalu po Yuriiyevem odhodu. Podžupan Božo Majcen in direktor KRC-a Hrastnik Miha Mirt sta se namreč odzvala povabilu župana občine Drogobič Tarasa Kučme in v času od 19. do 22. septembra mesto v času njihovega praznovanja občinskega praznika tudi obiskala. Ob obisku sta s seboj peljala tudi 260 kg izdelkov humanitarne pomoči. V času uradnega obiska sta si ogledala mesto, skladišče humanitarne pomoči in zbirni center za begunce ter se udeležila občinske seje in proslave na trgu pred občinsko zgradbo. Čeprav je bilo vzdušje na proslavi slovesno, se nikakor ni bilo moč izogniti dejstvu, da na vzhodu države divjajo boji. 

Mestu Drogobič se zahvaljujemo za povabilo in gostoljubje ter upamo, da bo že naše naslednje srečanje potekalo v prijaznejšem času.

Prejšnja objava
Naslednja objava
Oglas

Popularno