ponedeljek, 15 julija, 2024
HomeMoravčeBalažic: Ljubljana bo ogrevana po najnižji možni ceni, Moravče bodo zastrupljane po...

Balažic: Ljubljana bo ogrevana po najnižji možni ceni, Moravče bodo zastrupljane po najvišji možni ceni

Moravče, 6. september 2022; Po današnji izjavi ljubljanskega župana Zorana Jankovića bo Ljubljana to zimo ogrevana po najnižji možni ceni. Med viri ogrevanja, ki jih ima na voljo podjetje Energetika Ljubljana, je ključna enota Termoelektrarna-toplarna Ljubljana (TE-TOL), ki bo mesto ogrevala z obstoječo premogovno tehnologijo in uporabljala indonezijski premog. Tako se bodo prebivalci naše prestolnice spet greli na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi.

Elektrofiltrski pepel, ki ostane od gorenja premoga, se iz Ljubljane odvaža v Moravče na deponijo podjetja Termit. Vsako leto se tako zakoplje vsaj 6500 ton tega pepela, ki je rakotvoren in nizko radioaktiven, predvsem pa ga sestavljajo strupene težke kovine. Te snovi se skupaj z dežjem izcejajo v površinske vode, izpirajo v podtalnico, zastrupljajo tla, se v obliki nanodelcev širijo po zračnem prostoru. Zaradi vsega tega se vsako leto bolj uničuje ena najlepših predalpskih dolin, njena narava in živali. Predvsem pa za rakom zbolevajo ljudje, ki živijo v neposredni bližini deponije.

Najostreje protestiram proti tem sprevrženim načrtom župana Jankovića, ki za to, da zadovoljuje svoje volivce, v talce in žrtve njegove politike spreminja prebivalce Moravške doline. Prav tako protestiram proti državni politiki, ki to dovoljuje in ne stori ničesar, da bi enkrat dokončno preprečila zastrupljanje moravških ljudi. Dovolj imamo leporečnih zelenih deklaracij, medtem ko nam bolj ali manj prikrito vlada umazani kapital. Zato župana Jankovića javno pozivam, da podjetje Energetika Ljubljana takoj prekine vse pogodbe o dovozu elektrofiltrskega pepela na deponije podjetja Termit v Moravčah ter najde druge ustrezne rešitve. Vlado in državne institucije pa pozivam, da končno začnejo spoštovati okoljsko zakonodajo, ki so je na podlagi evropskih direktiv same sprejele. V nasprotnem primeru lahko v prihodnje pred Magistratom in Gregorčičevo ulico pričakujete okoljske begunce, ki vam bodo izstavili svoj račun.

                                                                                                                                        dr. Milan Balažic   

                                                                                                                                            Ž U P A N


Predhodna novica z dne, 10.8.2022

Izjava župana Moravč ob novinarski konferenci ljubljanskega župana

Janković miri Ljubljančane: V ogrevalni sezoni boste na toplem – dodajam: na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi

Moravče, 10. avgust 2022; Na redni tedenski tiskovni konferenci je včeraj pred ogrevalno sezono ljubljanski župan Zoran Janković miril, da bo Ljubljana na toplem. Med drugim so za to namenjene zadostne zaloge premoga, iz Indonezije je na poti ladja s 145 tisoč tonami premoga, januarja pa prihaja nova ladja z enako količino.

Kot župan Občine Moravče najostreje protestiram proti temu brezsramnemu Jankovićevemu načrtu. Prebivalci naše prestolnice morajo vedeti, da se pozimi grejejo na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi. Elektrofiltrski pepel, ki ostane od gorenja premoga, se namreč iz Ljubljane odvaža v Moravče na deponijo podjetja Termit. Vsako leto se tako zakoplje vsaj 6500 ton tega pepela, ki je rakotvoren in nizko radioaktiven, predvsem pa ga tvorijo strupene težke kovine. Te snovi se skupaj z dežjem izcejajo v površinske vode, izpirajo v podtalnico, zastrupljajo tla, se v obliki nanodelcev širijo po zračnem prostoru. Zaradi vsega tega se vsako leto bolj uničuje ena najlepših predalpskih dolin, njena narava in živali. Predvsem pa za rakom zbolevajo ljudje, ki živijo v neposredni bližini deponije.

Državljani prvega reda, Ljubljančani, so tako na toplem, ljubljanski župan se znebi nevarnega odpadka, država pa ne stori prav ničesar, da bi enkrat dokončno preprečila zastrupljanje moravških ljudi, saj so to državljani drugega reda. Ker so inšpekcije neučinkovite, zastrupljanje očitno v skladu z zakonom, slovenska sodišča pa nesposobna soditi v razumnem roku, ljubljanskega župana Jankovića obveščam, da imamo njegovega neodgovornega delovanja Moravčani dovolj. Ker ne gre drugače, bomo primer prenesli na ustrezna evropska sodišča. Naj sramota zadane župana prestolnice države, ki se hvali s svojo zeleno podobo, izza katere se skrivajo strupene rane, ki jih je s soglasjem prav te politike ustvaril umazani kapital.

                                                                                                      dr. Milan Balažic   

                                                                                                          Ž U P A N      

                                  

Oglas

Popularno