torek, 16 julija, 2024
HomeKronikaKar velja za ljubljanski Zalog, ne velja za moravškega?

Kar velja za ljubljanski Zalog, ne velja za moravškega?

Z veseljem sem prejel novico, da se je začela sanacija odlagališča odpadkov v ljubljanskem Zalogu. Tam naj bi ležalo okrog 4000 ton odpadkov in državljani so zaradi skladiščenja elektrofiltrskega pepela in mulja upravičeno opozarjali na nevzdržne razmere. Naj takoj opozorim, da bomo v Moravčah preprečili dovoz teh odpadkov, če morda kdo računa, da jih bo – kot običajno – odložil na deponijah podjetja Termit. To je račun brez krčmarja.

V Moravški dolini ob deponijah z nevarnimi in strupenimi odpadki stoji vas Zalog pri Moravčah. Tu so razmere zaradi skladiščenja elektrofiltrskega pepela, mulja in drugih škodljivih odpadkov še veliko bolj nevzdržne. Pri 150 prebivalcih imamo posledično samo v tej vasi 35 rakavih obolenj, letos pa smo na 2 milijona ton podlage iz ljubljanske Toplarne dobili še dodatnih 6000 novih ton elektrofiltrskega pepela. Termit ne izvaja sanacije, Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) pa v Moravčah ne opravlja svoje z zakoni določene naloge.

Ne bi se bolj mogel strinjati z besedami ministra Andreja Vizjaka, ko pravi: »Nedopustno je, da bi kot ministrstvo za okolje in prostor izpostavljali ljudi, okolje, vodo potencialnemu onesnaževanju in oškodovanju zdravja ter se šli pravne bitke in tolmačenja, kdo je za kaj odgovoren. Primerov, kot je ta v Zalogu, je kar nekaj in tudi v drugih podobnih primerih bomo ravnali ravnali enako«. Upam, da bo minister zvest svojim besedam in se bo lotil tudi moravškega primera, ki je primer vseh slovenskih primerov ekološke katastrofe.  

Ministra Vizjaka vabim, da obišče Moravče in se na lastne oči prepriča, kako izgleda slovenski okoljski kriminal. Prav zaradi tega podpiramo novi Zakon o varstvu okolja. Spoštovani minister, res nam niso potrebne pravne bitke, a prav to proti nam vodi ARSO, ki je v posmeh evropski in slovenski zakonodaji odločil, da v Moravčah nimamo tal, zato se tu lahko počenja vse, kar se drugje ne sme. Globoko upam, da nimamo opravka z dvojimi merili: kar ni dovoljeno v ljubljanskem Zalogu, je omogočeno v moravškem Zalogu?

OBČINA MORAVČE
dr. Milan Balažic
ŽUPAN

Oglas

Popularno