ponedeljek, 15 julija, 2024
HomeLitijaLitijski tek združuje vse generacije na idilični trasi ob reki Savi

Litijski tek združuje vse generacije na idilični trasi ob reki Savi

V soboto, 27. maja 2023 bo v Litiji tradicionalni, že deseti, Litijski tek – največja rekreativna prireditev v občini Litija. Litijski tek organizira Javni zavod za kulturo mladino in šport Litija kot eno osrednjih prireditev ob prazniku Občine Litija. Začetek prireditve bo ob 8:30 na štartno-ciljni ravnini v starem mestnem jedru Litije na Valvazorjevem trgu.

Tokratni Litijski tek bo potekal v različnih kategorijah in razdaljah od centra Litije po slikoviti naravi ob reki Savi proti Pogoniku in nazaj. Dolžina proge bo odvisna od kategorije, od 200 metrov (promocijski tek predšolskih otrok) pa vse do 10 kilometrov za bolj izkušene tekače. Organiziran bo tudi tek za osnovnošolce. Ti bodo v različnih kategorijah tekli na razdaljah od 400 do 1000 metrov, srednješolci pa na razdalji 3600 metrov. Organiziran je tudi skupinski tek ekip na razdalji 5600 metrov. Osrednji dogodek dneva bo tek na 10 kilometrov za vse starostne kategorije. Vsi udeleženci teka dobijo praktično nagrado, najboljši prejmejo medalje, najboljša ekipa in šola pa tudi prehodni občinski pokal Litijskega teka.

Idilična trasa ob brežini reke Save

Na uradni spletni strani litijskitek.si si lahko ogledate predstavitveni video trase teka in foto utrinke preteklih tekov. Trasa teka bo enaka kot v preteklih letih. Cesta med Litijo in Pogonikom je popolnoma obnovljena in nudi tekačem še več spodbude in ugodja med tekom.

Tekaški program

 1. 8.30 tek na 10 km,

Moški – st. kategorije: do 30 let, od 31 do 45 let, od 46 do 60 let, od 61 let in starejši,

Ženske – st. kategorije: do 30 let, od 31 do 45 let, od 46 do 60 let, od 61 let in starejše;

 1. 8.40 ekipni tek za prehodni občinski pokal, 5,6 km in posamični tek srednješolcev na 3,6 km;
 2. 10.30  promocijski družinski tek predšolskih otrok s starši, 200 m;
 3. 10.55 šolski rekreacijski tek, I. triada,  400 m; DEČKI
 4. 11.05 šolski rekreacijski tek, I. triada,  400 m; DEKLICE
 5. 11.15 šolski ekipni tek  za prehodni občinski pokal in posamični tek osnovnošolcev, II. triada,  1000 m; DEČKI
 6. 11.25 šolski ekipni tek  za prehodni občinski pokal in posamični tek osnovnošolcev, II. triada,  1000 m; DEKLICE
 7. 11.35 šolski ekipni tek  za prehodni občinski pokal in posamični tek osnovnošolcev, III. triada,  1000 m; DEČKI
 8. 11.45 šolski ekipni tek  za prehodni občinski pokal in posamični tek osnovnošolcev, III. triada,  1000 m; DEKLICE
 9. 12.00 8. Tajin tek, 1000 m.
 10. Informacije o trasi posamezne kategorije in ostale informacije so dosegljive na spletni strani sport.zkms-litija.si
 11. V aprilu in maju bodo po vrtcih in šolah po občini in okolici potekali teki otrok in mladine. O terminih tekov boste obveščeni s strani vzgojiteljev in pedagogov. Startnine ni. Vsak tekač prejme medaljo ali praktično darilo.

Prijave na tek na 10 kilometrov, ekipni tek, tek osnovnošolcev in srednješolcev sprejemamo do 19.5.2023 na spletni strani litijskitek.si. Možne so tudi prijave na dan tekmovanja med 7.00 in 8.00. Prijave na tek predšolskih otrok in učencev prve triade niso potrebne. Za večino tekačev je udeležba na teku brezplačna – vse informacije na spletni strani litijskitek.si.

Podelitve medalj za jutranje teke bodo ob 10.15 uri, za ostale pa ob 12.15.

Bogat spremljevalni program

Vzdušje na dogodku bodo soustvarjali plesalci in plesalke Športnega društva NLP, ki bodo izvedli plesno točko pred vsakim posameznim štartom. Poleg njih bodo – kot vselej doslej – glasne tudi navijaške skupine ekip društev, zavodov in podjetij. Na prireditvenem prostoru v starem mestnem jedru Litije bo poskrbljeno tudi za dodatno ponudbo. Na stojnicah se bodo predstavili različni ponudniki izdelkov in storitev, povezanih s tekom in zdravim načinom življenja. Za slednjega boste lahko poskrbeli tudi tako, da si boste na stojnici Društva diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji izmerili krvni sladkor in vsebnost kisika v krvi.

Tekaški dogodki za najmlajše

V mesecu maju in juniju bodo v okolici šol in vrtcev v Litiji in Šmartnem pri Litiji potekal razširjeni program Litijskega teka – tekaška tekmovanja otrok in mladih. Na njih bo ponovno sodelovalo več kot 2.000 udeležencev. Tekaški dogodki ob šolah in vrtcih so bili prvič izvedeni v letu 2021, ko čas epidemije ni dopuščal organizacije javnega dogodka z osrednjim tekom. Tekmovanja na šolah in po vrtcih so se izkazala kot odličen vzvod popularizacije rekreativne vadbe v naravi, ki postaja vedno bolj pomembna za vse generacije, zlasti pa za otroke in mladino. Cilj Litijskega teka 2023 je ponovno združiti športne navdušence v zdravem rekreativnem duhu. Za letošnjo 10. izvedbo teka organizatorji pričakujejo veliko število prijavljenih. Upajo tudi na spodbudne vremenske razmere.

Oglas

Popularno