ponedeljek, 15 julija, 2024
HomeHrastnikMinistru Mescu ob obisku predano gradbeno dovoljenje za dom starejših na Leši

Ministru Mescu ob obisku predano gradbeno dovoljenje za dom starejših na Leši

Hrastnik, 5. 10. 2022 – Občino Hrastnik je danes obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Sprejela sta ga župan Marko Funkl in direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar, skupaj so si ogledali tako obstoječi dom starejših kot lokacijo novega doma. Župan je ministru ob srečanju predal tudi pridobljeno gradbeno dovoljenje, s čimer je bil uspešno premagan še en pomemben mejnik na poti do izgradnje novega doma. Da bo dom postavljen še pred koncem mandata vlade, je ob srečanju zagotovil minister.

Hrastniški dom starejših že leta ne omogoča več dostojnega bivanja. Gre za problematiko, ki se vleče že več kot dve desetletji, a pravega interesa za rešitev v vseh teh letih ni bilo. Da je čas, da se zadeva premakne z mrtve točke in da se zgradi nov dom starejših, ki bo uporabnikom omogočal dostojno življenje, je bila ena glavnih zavez in obljub hrastniškega župana Marka Funkla in danes je hrastniška občina uspešno opravila še zadnje dejanje – pridobitev in predaja gradbenega dovoljenja državi. Sedaj je žogica na strani države, da izpolni dano obljubo in prične s postopki za izgradnjo novega doma. A pot do tu nikakor ni bila lahka, saj je šlo za dolgotrajne in finančno zahtevne procese, za katere je občina v preteklih dveh letih namenila skoraj četrt milijona.

»Za Hrastnik je danes, ko predajamo gradbeno dovoljenje ministru Mescu, velik dan. Na lokaciji bodočega doma raste nova cesta s spremljajočo komunalno infrastrukturo, občina pa je do tega trenutka za samo pripravo celotnega projekta gradbene dokumentacije in do pridobitve gradbenega dovoljenja odkupila zemljišča, pomagala pri pripravi idejne zasnove, pripravila strokovne podlage ter sprejela OPPN, uredila geološko in geomehansko poročilo ter pripravila geodetski načrt za območje in potrebno parcelacijo. Na koncu je bila urejena tudi preostala potrebna dokumentacija za gradbeno dovoljenje, ki ga imamo končno v rokah. Verjamemo, da bo ministrstvo nadaljevalo z deli ter že v kratkem pričelo z zadnjo fazo projektiranja ter nato z izvedbo del. Hrastnik bo s tem dobil nov dom starejših s 150 sodobnimi mesti, kar je dosežek, o katerem tri leta nazaj nismo upali niti sanjati na glas,« je ob predaji gradbenega dovoljenja ministru povedal župan Marko Funkl.

Da je izgradnja novega doma nujna, se je ob današnjem obisku strinjal tudi minister Luka Mesec, ki je Dom starejših Hrastnik obiskal in se ob videnem strinjal z oceno, da je stanje slabo in da si stanovalci zaslužijo boljše pogoje bivanja.

»Vesel sem, da lahko kot minister danes prinašam dobre novice – sredstva za gradnjo novega doma starejših bomo zagotovili, da bo na kraju, kjer danes stojimo, v roku približno dveh let tudi stal novi dom, tako da pričakujem, da ga bomo že pred iztekom mandata tudi otvorili. Župan in direktor sta mi pokazala tudi načrte novega doma in moram reči, da je to vizija, ki mi je kot ministru, ki je zadolžen za dolgotrajno oskrbo, zelo blizu, to namreč ne bo samo dom, tukaj bodo tudi oskrbovana stanovanja in medgeneracijski center. Koncept, ki mi je bil predstavljen v Hrastniku, je zelo blizu viziji, ki jo sam kot minister zagovarjam, in zelo blizu tega, kar jaz imenujem solidarnostna prihodnost. Držite me lahko za besedo, da bom kot minister storil vse, da bo ta dom dokončan še tekom mojega mandata,« je na lokaciji, kjer naj bi stal novozgrajeni dom starejših, obljubil minister Mesec.

Obljubo ministra, da bo dom v naslednjih letih zgrajen in že tudi predan v uporabo, je pozdravil tudi direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar. »Obisk ministra in pogovor, ki smo ga imeli v domu, je dokončno razblinil vse dvome v to ali bo na Leši stal nov dom ali ne. Vemo, da nas čaka še nekaj dela, da bo potrebno izdelati potrebno dokumentacijo in izbrati izvajalca, a tisto, kar je pomembno, je, da je gradbeno dovoljeno pridobljeno in da je dana obljuba ministra, da bo dom uvrščen med investicije, ki bodo financirane iz državnega proračuna, tako da upam, da bodo konec leta 2024 oziroma v začetku leta 2025 na tem mestu sedanji in bodoči stanovalci deležni gibanja v bistveno boljših in 21. stoletju primernih pogojih.

Oglas

Popularno