torek, 16 julija, 2024
HomePredstavljenoOb svetovnem dnevu Zemlje (22. 4. 2023) akcija zbiranja uporabnih in neuporabnih...

Ob svetovnem dnevu Zemlje (22. 4. 2023) akcija zbiranja uporabnih in neuporabnih aparatov

Poleg akcije Očistimo Trbovlje bo letos ob svetovnem dnevu Zemlje, 22. aprilu, potekala na trboveljskem podeželju akcija zbiranja uporabnih in neuporabnih aparatov v sklopu Life projekta Spodbujamo e-krožno. Na trboveljski tržnici pa bo stojnica namenjena ponovni uporabi še delujočih malih aparatov. Dogodka organizirata družba ZEOS in Komunala Trbovlje.

Naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije, vsebujejo težke kovine. Če se z odpadnimi aparati ravna nepravilno, predstavljajo veliko tveganje za ljudi in druga živa bitja, saj so težke kovine strupene oz. celo rakotvorne. Če pa z njimi ravnamo pravilno in jih oddamo na za to določena mesta ter jih s tem namenimo reciklaži, iz njih pridobljene kovine predstavljajo dragocen vir sekundarnih surovin, ki jih lahko uporabimo v novih aparatih. Tako niso potrebni novi posegi v naravo za pridobivanje surovin in tudi stroški za izdelavo aparatov so nižji.

V soboto, 22. aprila 2023, bosta tako v sklopu Life projekta Spodbujamo e-krožno potekala dva dogodka:

  1. Trboveljsko podeželje: brezplačen prevzem neuporabnih in uporabnih aparatov, ki jih več ne potrebujete, na naslednjih lokacijah:
    • Dobovec, gasilski dom: od 8.00 do 9.00
    • Klek, gasilski dom: od 10.00 do 11.00
    • Čeče, gasilski dom: od 11.30 do 12.30
  • Trboveljska tržnica: od 8. do 12. ure stojnica s starimi, vendar še delujočimi aparati. Občani bodo lahko svoj delujoči aparat, ki ga več ne potrebujejo, zamenjali z drugim, ali pa prinesli svoj nedelujoči mali aparat. Na stojnici ga bo brezplačno pregledal serviser in diagnosticiral njegovo napako.

Z dogodkoma spodbujamo ponovno uporabo oz. pravilno ravnanje z odpadnimi aparati, kar naj v skrbi za naš planet postane del našega vsakdana.

Oglas

Popularno