sobota, 22 junija, 2024
HomePredstavljenoObčina Zagorje ob Savi še naprej spodbuja skrb za čebele

Občina Zagorje ob Savi še naprej spodbuja skrb za čebele

Občina Zagorje ob Savi je bila lani ena prvih, ki je pristopila k projektu spodbujanja sajenja medovitih dreves in rastlin. Projekt je začela Čebelarska zveza Slovenije, ki se je za spodbudo odločila zaradi pomembnosti ohranjanja opraševalcev, ki so ključni za ravnovesje v naravi in posledično za pridelavo hrane.

Čebelarska zveza bo tudi letos organizirala dan sajenja medovitih rastlin, ki bo tokrat potekal v soboto, 25. marca. Občina Zagorje ob Savi je zato že pozvala vrtce in šole, da tudi letos sodelujejo in v svoji okolici posadijo medovite rastline ali drevesa. Sadike sadnega drevja in medonosnih trajnic, ki jih bodo posadili, jim bo zagotovila Občina, prevzeli pa jih bodo lahko v drevesnici Ocepek in v vrtnariji Napret na Marnem.

Tudi letos Občina Zagorje ob Savi poziva k poznejši košnji zelenic, s katero omogočamo čebelam, da se lahko dlje hranijo na cvetočih poljih. Prav tako že nekaj let enoletnice na gredicah postopoma nadomešča z medonosnini trajnicami.

Ena od aktivnosti v zvezi s spodbujanjem sajenja medovitih rastlin je tudi darilo staršem novorojenčkov, ki od lani, poleg finančnega nadomestila in simboličnega darila, dobijo tudi bon za drevo. Prevzamejo ga lahko v EkoDrevesnici Ocepek. Drevo lahko, če imajo možnost, posadijo v spomin na rojstvo otroka, s tem pa pomagajo tudi pri ohranjanju narave in zagotavljajo hrano opraševalcem.

Oglas

Popularno