nedelja, 14 julija, 2024
HomePredstavljenoPoklon dr. Janezu Drnovšku

Poklon dr. Janezu Drnovšku

Na današnji dan je leta 2008 umrl dr. Janez Drnovšek, 2. predsednik Republike Slovenije med letoma 2002 in 2007, 2. predsednik Vlade RS v mandatu med letoma 1992 in 2002, od leta 1989 do 1990 pa je bil tudi 13. predsednik nekdanje skupne države.

Dr. Drnovšek je pokopan na pokopališču v rodnem Zagorju ob Savi, po njem pa je poimenovan mestni park, v katerem je postavljen njegov doprsni kip, ki ga je izdelal Mirsad Begič. Častni občan Občine Zagorje ob Savi je tudi 15 let po svoji smrti ena najbolj spoštovanih in karizmatičnih slovenskih političnih osebnosti.

V njegov spomin in poklon je danes župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan pred spomenikom v parku dr. Janeza Drnovška položil cvetje, nato pa je na njegovem grobu na zagorskem pokopališču prižgal svečo.

Matjaž Švagan je ob tem povedal: »Dr. Janez Drnovšek je bil moj prijatelj, politični vzornik, mentor in duhovni oče. S svojim povezovalnim duhom in pošteno politiko bi lahko bil vzor tudi marsikomu, ki danes kroji politično dogajanje tako v Sloveniji kot tudi v Evropi.«   

V okviru Fundacije ZPMS za otroke in družine v Sloveniji že nekaj let deluje Štipendijski sklad dr. Janeza Drnovška, v katerega sredstva prispeva tudi Občina Zagorje ob Savi, ki letno zagotavlja denar za pet štipendij.

Oglas

Popularno