torek, 16 julija, 2024
HomeZagorje ob SaviOdlikovanja naših dedov

Odlikovanja naših dedov

Slovenci, častniki in vojaki so si v več kot 150 letih zgodovine avstrijskih odlikovanj s svojim pogumom in sposobnostjo prislužili najvišja avstrijska odlikovanja in zasedli tudi najvišje položaje v armadi.

Društvo generala Maistra za Zasavje je v sodelovanju z Zvezo društev General Maister pripravilo zanimivo predavanje o odlikovanjih. Predavanje je potekalo, dne 14.9.2021 v Galeriji Medija Delavskega doma Zagorje.

Predaval je dr. Pavel Car, direktor Narodnega muzeja Slovenije, sicer pa velik poznavalec vojaške zgodovine. S proučevanjem zgodovine, odlikovanj in uniform vojakov se ukvarja že od mladih let. Leta 2017 je izdal knjigo Slovenci-junaki avstrijskih armad in njihova odlikovanja ( od 1757 do 1918 ). Udeležil se je tudi številnih ponazoritvenih bitk po vsej Evropi.

Rekonstrukcija bitke pri Waterlooju leta 2015

Tudi kasneje so se mnogi pridružili generalu Maistru in svoj pogum in sposobnost dokazali v bojih za osvoboditev »severnih krajev«, kot imenuje kasnejša spomenica.

Z bogatim slikovnim gradivom so bila predstavljena vsa poglavitna avstrijska odlikovanja, od prvega Vojaškega reda Marije Terezije iz leta 1857, do zadnje medalje, Karlovega četnega križca, ustanovljenega leta 1917. Zgodbe borcev so osvetlili dokumenti iz avstrijskega vojnega arhiva, dnevniki, in časopisni članki iz tistih časov, pa tudi bogato arhivsko in fotografsko gradivo, ki so ga dr. Carju dali na razpolago številni muzeji in zasebne zbirke. Nekateri od poslušalcev predavanja so imeli s seboj  tudi  lastne primerke odlikovanj svojih pradedov in ostalih sorodnikov, ki so se prav tako borili v  bitkah in so morda prejeli kakšno izmed odličij. Predavatelj pa je odgovoril tudi na vprašanja, ki so jih imeli poslušalci.

V drugem delu predavanja je dr. Car predstavil tudi odlikovanja Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, in pozneje Jugoslavije, s poudarkom na tistih, ki so bila podeljena borcem za severno mejo in tudi ta so udeležencem predavanja osvetlile zgodbe nekaterih od njih.

Predavanje dr. Pavla Carja je bilo zelo zanimivo in izvedeno na visoki strokovni ravni. Udeležencem predavanja je obogatilo zgodovinski spomin in znanje o predstavljenih odlikovanjih ter njihovih spremljajočih življenjskih zgodb.

Tekst in foto: Radigoj Perger, DGM za Zasavje

Oglas

Popularno