ponedeljek, 15 julija, 2024
HomeKronikaPGD ZAGORJE-MESTO Z NOVIM GVL-1

PGD ZAGORJE-MESTO Z NOVIM GVL-1

Prostovoljno gasilsko društvo Zagorje-mesto je 8. avgusta prevzelo novo gasilsko vozilo. Gre za manjše gasilsko vozilo za logistiko, znamke WV Crafter, s stalnim štirikolesnim pogonom, zadaj pa ima prirejeno hidravlično nakladalno ploščad.

Vozilo bo v svoji osnovi namenjeno servisu ročnih gasilnih aparatov in pregledom hidrantnega omrežja. Poleg tega bo opravljalo transport raznovrstne opreme na različne intervencije, kjer bo nudilo logistično podporo enotam na terenu. Omenjena oprema bo shranjena v logističnih vozičkih. Tovorni prostor vozila meri v dolžino 3,5 metra in je zasnovan tako, da omogoča pripenjanje vozičkov in tovora v celotnem tovornem prostoru s hitro nastavljivimi pritrdišči. V tovornem delu vozila je prostor za štiri logistične vozičke, dimenzije 80 cm x 120 cm, ki so zasnovani modularno (uporablja se jih lahko na tri načine: kot paleta, zaboj in posebej prirejen zaboj za prevoz gasilnikov) in omogočajo širok spekter uporabe za prevoz najrazličnejše opreme ter tovora. Nosilnost enega vozička je 400 kg, opremljeni pa so z avtomatskimi zavorami. GVL-1 ima prostor za posadko 1 + 2, opremljen je s klasičnimi tipiziranimi svetlobnimi in zvočnimi znaki, pri polepitvi vozila pa so se zgledovali po vzorcu njihove v letu 2019 dobavljene AC 30/100, znamke Tatra, česar se bodo držali tudi pri vozilih, ki bodo v prihodnje prihajala v gasilsko enoto.

To vozilo nadomešča staro gasilsko vozilo za prevoz moštva MB sprinter (GVM-1), ki so ga uporabljali za potrebe gasilskega servisa in prevoz tovora, zaradi česar je vozilo dotrajano.

Zaradi aktualnih razmer je bila tokratna slovesnost krajša in v domačem društvenem krogu, veselje ob pridobitvi pa nič manjše, saj so po besedah njihovega poveljnika Marka Novaka na GVL-1 že komaj čakali. Predsednik PGD Zagorje-mesto Simon Sihur je zbrane nagovoril in povedal, da je bila vrednost investicije 68.000 EUR, njen vir pa društvena sredstva, ki so jih kot osrednja gasilska enota Občine Zagorje ob Savi pridobili z dejavnostjo gasilskega servisa, prevozi vode, požarne straže in prisotnostjo na vsakoletnih prireditvah, zraven so vštete še donacije v obliki dela dohodnine ter novoletnih koledarjev in sredstva iz naslova povračil stroškov intervencij. Pohvalil je tudi racionalno trošenje sredstev, ki jih dobijo in zaslužijo, ter učinkovito računovodstvo.

Na prevzemu vozila je spregovoril tudi predsednik Gasilske zveze Zagorje ob Savi Ivo Potočnik, ki je med drugim poudaril, da je to dobra pridobitev za celotno zvezo. Svojo odsotnost je opravičil župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, ki vsa leta aktivno podpira modernizacijo vozil, gasilske opreme in infrastrukture v zagorski gasilski zvezi. PGD Zagorje-mesto se tako že dogovarja z občino o gradnji novega gasilskega doma. Garaže v obstoječem domu so namreč postale premajhne, saj je nova gasilska tehnika, ki je v skladu s tipizacijo gasilskih vozil, v večjih dimenzijah.

Tudi število garaž ne omogoča hrambe vsega voznega parka in tako so istega dne v upokojitev peljali 50-letno GCGP-1, znamke TAM 5500. Njen začasni dom bo v prostorih skladišča podjetja EVJ. Vozilo je v hrambo odpeljal član društva Alojz Završnik, ki je pred 50 leti na prevzemu to vozilo tudi pripeljal v društvo. Staro vozilo GVM-1 iz leta 1998 pa že ima zasebnega kupca.

Pripravila in fotografirala: Anja Šircelj, medijska predstavnica GZ Zagorje ob Savi

Oglas

Popularno