nedelja, 14 julija, 2024
HomePredstavljenoSlovesnost ob rojstnem dnevu Ladka Korošca

Slovesnost ob rojstnem dnevu Ladka Korošca

3. avgusta 1920 se je v Zagorju ob Savi v rudarski družini Korošec rodil peti fant, ki je dobil ime po cirkuškem klovnu Ladko. Usoda je hotela, da je ob trdem življenju v mladosti z veliko truda in odrekanja, postal operni pevec svetovnega slovesa.

Ob tem, da je bil odličen pevec, so njegove operne vloge slovele tudi po pravih mojstrovinah predstavljanja različnih likov, ki jih zaupajo basistom. Poznan  je bil po enkratnih humorističnih domislicah, ki mu jih je lahko zavidal vsak gledališki mojster.

Med slovenskimi opernimi pevci zavzema Ladko Korošec posebno mesto. Malo je pevcev pri nas, ki bi se lahko primerjali z njim, tako po priljubljenosti kot po številu vlog, načinu petja in število nastopov. Ob tem je njegova mednarodna kariera nekaj posebnega. Sam in z ansambli ljubljanske, zagrebške ter predvsem beograjske Opere je gostoval po Evropi, Afriki, Aziji in Ameriki. Nastopal ni le na Antarktiki in Avstraliji.

Ob vsem tem delu pa nikoli ni zavrnil povabila na prireditev kjerkoli po Sloveniji, še posebej pa med preprostimi ljudmi in mladino, če je le imel čas. Sam je večkrat povedal, da je nastopil več kot 4000-krat.

V knjigi LADKO KOROŠEC življenje umetnika, je natančno zabeležen Koledar nastopov v dramah, operah in na koncertih od prvega, 1. 4. 1944, do 2785. nastopa leta 23. 4. 1987 v Sevnici.

Naša naloga in naloga bodočih rodov je, da ohranimo spomin na našega rojaka, velikega umetnika, a človeka, ki je spoštoval rudarje, delavce in preproste ljudi, čeprav se je družil tudi s predsedniki držav, kralji in ga je na Japonskem poslušala cela cesarska družina.

Veseli bomo, če boste z nami na kratki svečanosti, ki bo v sredo, 3. 8.2022, ob 9.00 uri v Zagorju ob Savi, pred Weinbergerjevo hišo, v kateri je tudi spominska soba Ladka Korošca.

Oglas

Popularno