torek, 16 julija, 2024
HomePredstavljenoSlovesnost ob rojstnem dnevu Ladka Korošca

Slovesnost ob rojstnem dnevu Ladka Korošca

Fundacija Ladko Korošec Zagorje je v sodelovanju z Občino Zagorje ob Savi tudi na današnji dan, ko minevata 102 leti od rojstva našega največjega opernega pevca vseh časov Ladka Korošca, pred Weinbergerjevo hišo, kjer stoji umetnikov doprsni kip, pripravila skromno spominsko slovesnost.

Zbrane je nagovoril predsednik fundacije Janez Lipec, ki je na kratko orisal lik in delo Ladka Korošca, med drugim pa je poudaril, da letos obeležujemo 30. obletnico diplomatskih odnosov med Japonsko in Slovenijo in postregel tudi s podatkom, da je Korošec že leta 1965 gostoval na Japonskem. V Tokiu je nastopil v osmih opernih predstavah Boris Godunov in Prodana nevesta, premiero si je ogledala tudi družina japonskega cesarja, o nastopih so s pozitivnimi kritikami poročali številni japonski mediji.

Župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan je v kratkem nagovoru izrazil spoštovanje do umetnika, ki je ime Zagorja ponesel po svetu in ob tem spomnil tudi na druge številne »ambasadorje« naše občine, ki so tako v preteklosti kot nekateri tudi danes v svetu pustili močan pečat, nikoli pa niso s ponosom pozabili povedati, da so doma v Zagorju ob Savi. »Vsem njim hvala za vsa opravljena dela in promocijo naše občine. Vseh tistih, ki niso več med nami, se spominjamo s slovesnostmi, kakršna je današnja in obeležji, za katera skrbimo. Upamo, da bodo tudi naši potomci tako ponosni na nas in na naša dela, kot smo mi ponosni na naše prednike,« je poudaril župan. V kulturnem programu je nastopil kvartet Rudarskega pevskega zbora Loški glas, predstavnika omenjenega pevskega zbora ter Mešanega pevskega zbora Ladko Korošec, župan in predsednik Fundacije Ladko Korošec pa so k spominskem obeležju položili cvetje.

Oglas

Popularno