torek, 16 julija, 2024
HomeMoravčeSpominska svečanost ob 80-letnici požiga vasi Hrastnik pod Limbarsko goro

Spominska svečanost ob 80-letnici požiga vasi Hrastnik pod Limbarsko goro

V soboto, 23. julija 2022, je Občina Moravče pripravila spominsko svečanost ob 80 obletnici požiga vasi Hrastnik pod Limbarsko goro. Ob tej obletnici je Občina povsem prenovila spomenik, ki opominja na te hude čase. V usodni noči med nedeljo, 19. julija, in ponedeljkom, 20. julija 1942, so posebne enote nemške policije iz Kamnika, Domžal in Moravč z vseh strani vas obkolile. Devet zvezanih vaščanov, starih od 30 do 81 let, so zaprli v skedenj, nekatere mučili, zatem pa skedenj zažgali. Podivjani okupator je izvršil zverinski vojni zločin brez primere. Vas so oropali in požgali, žene in otroke pa so izselili in jih odpeljali v koncentracijska taborišča v Nemčijo. Po vojni so se ljudje morali boriti za preživetje. Minila so leta, preden je obnovljena vas spet na polno zaživela.

Župan dr. Milan Balažic je po tem, ko je položil venec, v svojem nagovoru povedal tudi tole: »Na spomeniku stoji napis: Večna slava vam bodi. Res je, spoštljivo se poklonimo tem in vsem žrtvam morije druge svetovne vojne. Prav zaradi tega zla, ki ga povzroča vojna, moramo etično in civilizacijsko priznati vse vojne zločine, ki nas povežejo v skupni bolečini. Bolečini zgodovinskega spomina, ki nas vse Slovence druži. Zato ne dovolimo, da nas današnja politika glede tega razdvaja. Pred dobrimi 30 leti smo bili prisiljeni doživeti še eno vojno – vojno za samostojno Slovenijo. Čeprav je bila kratka, smo v njej zmagali. Enotni. Ponosni. Zmagoviti. Žrtve vseh naših vojn – tudi teh tukaj v Hrastniku – so vtkane v današnji čas, ki ga zaradi njih živimo svobodno. Nikoli jih ne bomo pozabili. In nikoli dovolili, da se to gorje ponovi. Nikoli več.«

V programu so sodelovali častna četa Slovenske vojske, praporščaki, moravška godba in združena pevska zbora Tine Kos in Peški oktet. Uradnemu delu spominske svečanosti je sledilo tovariško srečanje.

Oglas

Popularno