torek, 16 julija, 2024
HomeKronikaSRAMOTNO ODLAGANJE STRUPENEGA PEPELA V MORAVČAH

SRAMOTNO ODLAGANJE STRUPENEGA PEPELA V MORAVČAH

Današnja izdaja časopisa »Dnevnik« na prvi strani prinaša novico o podpisani pogodbi med Termoelektrarno-toplarno v Mostah in podjetjem Termit iz Moravč (»Pepel iz TE-TOL v Moravče, Celje in Trbovlje«). Po tej pogodbi je Termit prevzel 6000 ton pepela in žlindre, ki jih odlaga v peskokopih Podstran-Soteska in Drtija-Dobrava.

Ko župan Občine Moravče najostreje obsojam brezvestno »poslovanje« obeh največjih industrijskih onesnaževalcev. Pepel in žlindra sta nasičena z nevarnimi in strupenimi težkimi kovinami. Slovensko javnost želim obvestiti, da se to odlaganje dogaja v neposredni bližini osnovne šole in vrtca, v katerih je 799 otrok. Odlaga se natanko nad moravškim vodnim virom, ki smo ga pred leti zgradili z evropskimi sredstvi. Površinska voda in podtalnica sta iz leta v leto bolj onesnaženi s težkimi kovinami. Vsako leto se kot posledica v okolici Termitovih peskokopov dviguje število rakavih obolenj. Celotna Moravška dolina je tako talec umazanega kapitala in države, ki s polnimi usti zelenih obetov še vedno dopušča ekološki kriminal.

Vlado Republike Slovenije sprašujem, doklej namerava dopuščati kršenje slovenske okoljske zakonodaje, evropskih direktiv in mednarodnega okoljskega prava? Predsednik Vlade g. Janez Janša, doklej bomo prebivalci Moravške doline državljani drugega reda, ki nimajo ustavne pravice do čistega in zdravega okolja? Ministra za okolje in prostor g. Andreja Vizjaka in ARSO sprašujem, do kdaj bo strokovno dokazanemu ekološkemu kriminalu izdajal okoljevarstvena dovoljenja, zaradi katerih ljudje zbolevajo in predčasno umirajo? Doklej bo sramotno sprenevedanje o tem, kaj so tla, način delovanja ministrstva, ki je prvo poklicano, da skrbi za spoštovanje zakonodaje? Župana Ljubljane, kolega Zorana Jankovića in Ljubljančane sprašujem, ali lahko mirno spite v toplih prostorih, ki so takšni na račun uničevanja zdravja moravških ljudi in devastacije ene najlepših predalpskih dolin? Vodstvi TE-TOLA in Termita sprašujem, ali bi lahko obiskala našo osnovno šolo in otrokom pojasnila, zakaj zaradi njihovih krvavih dobičkov ne bodo imeli prihodnosti v ekološko uničeni dolini?

To, kar se dogaja, je sramotno. Pred 30 leti sem pomagal ustanavljati našo slovensko državo. Nikoli si nisem predstavljal, da se bom moral za temeljne človekove pravice, zapisane v naši ustavi, boriti še tega leta 2021. 6.000 Moravčank in Moravčanov se nas je že leta 2007 na ljudskem referendumu odločilo, da ne bomo sprejemali odpadkov. Še zadnjič vas prosim, da me ne silite moje države tožiti pred evropskim sodiščem. Prosim vas, da ukrepate, dokler še lahko. Še enkrat: sramota brez primere.

        OBČINA MORAVČE

      dr. Milan Balažic

     Ž U P A N  

Oglas

Popularno