nedelja, 14 julija, 2024
HomeMoravčeTradicionalni rokodelski dan na gradu Tuštanj

Tradicionalni rokodelski dan na gradu Tuštanj

V nedeljo, 29.8.2021 je Društvo rokodelcev Moravče in Društvo krajanov naselij Spodnji in Zgornji Tuštanj v sodelovanju s Pletarsko šolo Iztoka Urbanije, na gradu Tuštanj pripravilo pester program s predstavitvijo rokodelskih izdelkov in tradicionalnih veščin. Potekale so delavnice pletenja košar in druge rokodelske delavnice za obiskovalce. Pletarski mojster Iztok Urbanija, je ob tej priložnosti prvič predstavil nov delovni zvezek o pletenju košar, ki ga bodo uporabljali tečajniki njegove pletarske šole, tematika pa je zanimiva tudi za vse druge ljubitelje slovenske tradicije.

Osrednja govornica, kulturna publicistka Dušica Kunaver je v svojem nagovoru izpostavila znanja in veščine, ki so jih naši predniki poznali in uporabljali že pred tisočletji in kako pomembne so takšne prireditve, da ta znanja ohranjamo in prenašamo na nove rodove.

Na gradu Tuštanj so ves dan potekale predstavitve in nastopi društev Moravške doline in vodeni ogledi gradu z bogato kulinarično ponudbo od domačih sirov, sveže pečenih krofov, potic in drugega domačega peciva.

Več o dogajanju na sami prireditvi pa si lahko ogledate v prispevku, ki bo na sporedu televizije ETV v torek, 31.8.2021 ob 19:30 v Novicah na ETV in kasneje še v posebni reportaži Dobro je vedeti.

Oglas

Popularno