nedelja, 14 julija, 2024
HomeHrastnikV Hrastniku počastili legendarnega borca za severno mejo

V Hrastniku počastili legendarnega borca za severno mejo

Zgodba, legenda pravzaprav bi lahko rekli, o Rudolfu Maistru živi tudi v Zasavju. Spomin na ponarodelega generala, ki je bil tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig in je odigral eno od odločilnih vlog v boju in določanju severne meje, med drugim ohranja tudi Društvo generala Maistra Zasavje. V sredo je društvo pri hrastniškem centralnem spomeniku borcem in žrtvam NOB svečano odkrilo prvo spominsko ploščo generalu Maistru v Zasavju. Odkritje plošče je sicer tudi ena od prireditev in dogodkov v sklopu hrastniškega občinskega praznika. Ob otvoritvi obeležja, na katerem je zapisano »Če v onem času ne bi bilo nas – še večji kos slovenske zemlje bi utrgal tuji plaz«, so se prireditelji in udeleženci spomnili tudi Maistrovih borcev iz revirjev.

Med udeleženci je bila tudi predsednica Zveze borcev za vrednote NOB Trbovlje Mari Govejšek, slavnostna govornica pa poleg Rada Pergerja in Marka Funkla tudi predsednica Zveze društev general Maister magistra Lučka Lazarev Šerbec.

V pozdravnih in slavnostnih govorih so orisali Maistrovo pot in življenje, omenili pa tudi kakšno manj znano, a nadvse zanimivo stvar o njem in njegovem življenju. Med drugim, da je imel eno največjih in najlepših zbirk knjig na tedanjem ozemlju sedanje Slovenije. V veliki večini je zbiral samo slovenske knjige in časopise, ki jih je iskal po župniščih, šolah, pri premožnejših kmetih, po knjigarnah in starinarnicah. Bil je tudi ljubiteljski slikar v oljni tehniki in med prvimi organizatorji slikarskih razstav v Mariboru.

Pri spominskem obeležju je sodelovala tudi Občina Hrastnik.

Nadvse zanimivo in za marsikoga bržkone tudi presenetljivo je tudi, da slovenska Wikipedia Maistra najprej označuje kot pesnika in šele nato kot generala in borca za severno mejo, čeprav je daleč najbolj znan in se je v zgodovino zapisal predvsem po slednjem. Kot pesnik je sicer ustvarjal in objavljal tudi pod psevdonimoma Vuk Slavič in Vojanov. Bil je med drugim tudi zunanji član gimnazijskega skrivnega društva Zadruga, katerega člani so bili tudi glavni pisci moderne Ivan Cankar, Oton Župančič, Dragotin Kette in Josip Murn Aleksandrov.

V kulturnem delu programa so nastopili baritonist Rihard Majcen, ki je zapel Zdravljico in Slovenec sem, na harmoniki ga je spremljal Jernej Pikl, dve Maistrovi pesmi je zrecitiral povezovalec prireditve Jože Bovhan in eno hrastniška osmošolka Zala Učakar.

Več izjav in video posnetkov pa si oglejte v Novicah na ETV v petek ob 19:30 !

Pripravil: Roman Turnšek

Snemalec: Roman Turnšek

Oglas

Popularno