torek, 16 julija, 2024
HomePredstavljenoV Trbovljah bo zaživel nov projekt, namenjen gibalno oviranim

V Trbovljah bo zaživel nov projekt, namenjen gibalno oviranim

V decembru obeležujemo mednarodni dan invalidov, zato bo v tem mesecu v Trbovljah zaživel še en projekt, namenjen gibalno oviranim. Pristopili smo k izdelavi spletne karte dostopnih lokacij za gibalno ovirane osebe na območju mesta Trbovlje. Digitalna spletna karta, ki jo izdeluje Geodetski inštitut Slovenije, bo za uporabo pripravljena še v tem mesecu in prilagojena najnovejšim IKT tehnologijam.

Kako bo spletna karta delovala?

Na spletni strani Občine Trbovlje bo na voljo povezava do karte, kjer bodo označene lokacije in poti, ki so prijazne gibalno oviranim. Geodetski inštitut Slovenije je namreč že med poletjem izvedel terenski ogled in zajel podatke, zato bo vsebina na spletni karti kar se da aktualna. Spletna karta, ki bo med drugim tudi večjezična, bo omogočala, da jo občina sama dopolnjuje in ažurira, prilagojena bo prikazu na različnih napravah ter bo posamezniku omogočala prilagajanje lastnosti vsebine (barve, merilo, prosojnost) ter izvoz podatkov.

Veseli smo, da bo projekt kmalu zaživel, saj je to še en korak do izboljšanja kvalitete bivanja za občane, ki so gibalno ovirani, kot tudi za gibalno ovirane obiskovalce našega mesta. Samo 20 % slovenskih občin je pristopilo k temu projektu, in ponosni smo, da so Trbovlje ene izmed njih.

Pri tem pa velja omeniti, da je bila pri projektih, ki jih je Občina Trbovlje v zadnjih letih izvedla, posebna pozornost posvečena prilagoditvi prostora za gibalno ovirane. Gre za večje in manjše posodobitve, ki pa so bistveno olajšale življenje gibalno oviranim. En izmed takšnih večjih projektov je bila ureditev dvigala v stavbi Knjižnice Toneta Seliškarja Trbovlje in Zavoda RS za zaposlovanje, pa tudi poglobitev nekaterih robnikov pri prehodih za pešce, nova parkirna mesta za invalide, avtobusna postajališča z Braillovo pisavo v Gabrskem in v Bevškem, taktilne oznake na večjih križiščih in prehodih za pešce. Ker pa verjamemo, da je možnosti za izboljšave še več, bomo v tej smeri tudi nadaljevali.

Oglas

Popularno