ponedeljek, 15 julija, 2024
HomeKronikaPrva obletnica trboveljskega Prostoferja

Prva obletnica trboveljskega Prostoferja

V Trbovljah je pred točno enim letom zaživel projekt Prostofer in ker v tem mesecu obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva je prav, da se spomnimo nanj, saj brez prostovoljcev njegova izvedba ne bi bila mogoča.

Z vzpostavitvijo sistema brezplačnih prevozov je Občina Trbovlje želela pomagati starejšim, ki ne vozijo sami, imajo nižje mesečne prihodke oziroma slabšo povezavo z javnim prevozom. S Prostoferjem smo jim lahko omogočili lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih središč itn.

Od vzpostavitve projekta so prostovoljci Prostoferji prevozili nekaj manj kot 18.000 kilometrov in opravili 321 prevozov, zato so ravno oni tisti, ki nam lahko s povratno informacijo pomagajo še izboljšati že vzpostavljen sistem. V tem tednu smo jih zato povabili na delovno srečanje in z njimi spregovorili o njihovih izkušnjah in predlogih za naprej, ki jih bomo vsekakor v največji možni meri tudi upoštevali. Vsakemu izmed njih se zahvaljujemo za trud in hkrati vabimo k sodelovanju tudi nove prostovoljce, ki bi se želeli priključiti projektu.

Obenem pa gre zahvala tudi vsem prostovoljcem, ki s svojim delom na številnih področjih lepšajo življenje v našem mestu, zato vabimo, da v sklopu natečaja Prostovoljec zasavske regije 2022 predlagate kandidate, organizacije in projekte in tako izpostavite njihovo delo in prizadevanja v lokalnem okolju.

Uporabniki morajo svoj prevoz rezervirati vsaj tri dni pred izvedbo storitve, in sicer s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 10 10 (vsak delovnik med 8. in 18. uro – v jutranjih urah so linije pogosto zelo zasedene, zato priporočamo, da v primeru prezasedenosti poskustite poklicati po 10. uri). V komunikacijskem centru si bodo zapisali podatke uporabnika in lokacijo prevoza ter sporočili oz. potrdili termin. Vozniki prostovoljci prevoze opravljajo od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.


Predhodna novica z dne, 11.11.2021

V Trbovlje prihaja PROSTOFER – brezplačni prevozi za starejše

Z decembrom bo projekt Prostofer, ki ponuja prevoze starejših, vzpostavljen tudi v Trbovljah in bo za uporabnike BREZPLAČEN. Prostofer je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt, ki omogoča večjo mobilnost starejših. Povezuje starejše ljudi, ki potrebujejo prevoz ter ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi osebami prostovoljci, ki radi priskočijo na pomoč.

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke ter slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih središč itn. V primeru zasedenih kapacitet, imajo prednost osebe, ki potrebujejo prevoz do zdravnika in šele nato tisti, ki grejo npr. po nakupih in drugih opravkih.

Kako bo Prostofer deloval?

Uporabnik bo prevoz rezerviral vsaj tri dni pred izvedbo storitve in sicer s klicem na brezplačno telefonsko številko 080 10 10 (vsak delovnik med 8. in 18. uro). V komunikacijskem centru si bodo zapisali njegove podatke in lokacijo prevoza ter uporabniku sporočili oz. potrdili termin. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

Zakaj je Občina Trbovlje pristopila k izvedbi projekta Prostofer?

Projekt Prostofer sicer ni prvi projekt Občine Trbovlje za pomoč pri prevozu starejših, ki živijo izven centra mesta, saj je zadnja leta ravno v ta namen delovala linija avtobusnega prevoza Terezn’čan. Vendar pa je obdobje, zaznamovano z epidemijo, delno onemogočilo izvedbo avtobusnih prevozov, zato smo iskali dolgoročno rešitev, ki bi bila primernejša in prilagojena razmeram, ki so postale del našega vsakdana.

Prostofer, ki bo nadomestil linijo Terezn’čana ne bo zgolj finančno ugodnejši, saj bo uporaba za občane brezplačna, ampak tudi enostavnejši za koriščenje, saj občani ne bodo vezani na avtobusna postajališča, ampak jih bo Prostofer prišel iskat domov in jih peljal na dogovorjeno lokacijo.

Z uvedbo brezplačnih prevozov za starejše v sklopu projekta Prostofer želi Občina Trbovlje izboljšati mobilnost, povečati varnost v cestnem prometu in socialno vključenost starejših na splošno. Zavedamo se, da se potrebe po skrbi za starejše vsak dan povečujejo, zato želimo k reševanju mobilnosti starejših občanov pristopiti na celovit način in projekt Prostofer nam to omogoča. Občina Trbovlje je zagotovila sredstva v proračunu in ureja vse potrebno, da bo projekt zaživel predvidoma že decembra letos. Ob tej priložnosti pa se želimo zahvaliti tudi vsem prostovoljcem, ki so se bili pripravljeni vključiti v projekt.

Oglas

Popularno